Els comuns recorren a Errejón per establir vincles entre el model d'Illa i el de Díaz Ayuso

El portaveu de Sumar al Congrés torna a una campanya catalana, després de cinc anys al marge, per advertir que Junts i PSC volen convertir Catalunya en "una colònia turística"

Íñigo Errejón, a l'acte d'aquest divendres dels comuns a Mataró
Íñigo Errejón, a l'acte d'aquest divendres dels comuns a Mataró | Gerard Artigas (ACN)
03 de maig del 2024

Íñigo Errejón fa deu anys que ocupa la primera línia política a l'estat espanyol, d'una manera o una altra, però també fa cinc anys en què la seva petjada ha quedat desdibuixada de les campanyes electorals a Catalunya. La seva darrera aparició per arengar el públic com a avantsala d'una visita a les urnes correspon al 2019 i a la seva fallida aventura de Més País al territori català. Aquest divendres, però, Errejón ha reiniciat la màquina d'intentar convèncer indecisos. Un dels fundadors de Podem ha trepitjat Mataró (Maresme) per acompanyar Jéssica Albiach -qui va arribar a formar part de la seva candidatura, quan el model errejonista va intentar combatre el lideratge de Pablo Iglesias- en la cursa electoral del 12 de maig. Ara com a portaveu de Sumar al Congrés dels Diputats, ha desembarcat al territori català per fer advertiments amb ecos madrilenys. "Aquest PSC és la seva pitjor versió i fa seves les polítiques del totxo, del pelotazo i de la precarietat. És el model econòmic d'Ayuso que jo ja conec", ha reblat el líder de Més País.

No s'ha quedat aquí. Íñigo Errejón ha posat el focus del seu discurs -que ha fet íntegrament en català, a diferència que moltes de les intervencions de Salvador Illa (PSC) en campanya- en el projecte socialista. La llista de Comuns Sumar considera que és la principal escletxa de vots que han de tapar i, alhora, veu amb preocupació la possible entesa futura d'Illa i la formació de Carles Puigdemont. "Hi ha dues forces polítiques, les dues candidatures de Foment del Treball, que són el PSC i Junts, que són les dues candidatures dels macrocreuers i que es neguen a regular els lloguers", ha enunciat Errejón, el mateix dia que les forces d'esquerres ERC, CUP i comuns han estat les úniques a comprometre's per escrit amb la regulació de lloguers de temporada i d'habitacions que s'ha plantejat des de la Generalitat. Tot seguit, el portaveu de Sumar al Congrés ha assegurat que la sociovergència està d'acord que "Catalunya, en comptes de ser un país per ell mateix, sigui una colònia turística de sous baixos, treball precari i colonitzada pels turistes que venen de fora". 

Així, el retorn d'Errejón ha estat intens. Fins i tot Albiach, en iniciar el seu torn de paraula, ha fet menció a la retrobada. "Ara feia molts anys que no coincídiem en un escenari", ha comentat la candidata. Amb aquesta intervenció, els comuns han acabat d'integrar les peces fortes de Madrid a la campanya catalana. La presidenta de Sumar, Yolanda Díaz, ja fa dies que es va incorporar als actes electorals arreu del territori. També ho havia fet el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, justament protagonista de la jornada per l'anunci de l'eliminació d'un premi a la tauromàquia.

En aquest sentit, el mateix Íñigo Errejón ha assenyalat que hi ha comunitats autònomes, com la de Madrid (PP) o la de Castella-la Manxa (PSOE), que han reaccionat explicant que crearan un guardó propi per seguir reconeixent aquesta pràctica. El polític madrileny no ha desaprofitat l'ocasió d'entomar el tema del dia per demanar-li a Salvador Illa que aclareixi si seguirà el model de García-Page (PSOE) i Ayuso (PP) apostant per crear un premi a la tauromàquia o si estarà del costat "dels drets dels animals".

Al seu torn, la candidata dels comuns a la Generalitat, Jéssica Albiach, ha aprofitat per marcar perfil social també i ha posat l'accent en carpetes com la de l'educació. En aquesta línia, ha promès recuperar la sisena hora i ha recordat la responsabilitat del Govern de CiU en la desaparició d'aquesta fórmula a l'escola catalana. Albiach s'ha reivindicat també com "l'única força" que ha aclarit que no pactarà amb Junts.