Crònica de 72 hores de desacord: així ha trontollat la unitat independentista

L’ajornament del ple d’investidura fa emergir les discrepàncies en el bloc sobiranista: JxCat, CUP i ERC intercanvien retrets al Parlament però reprenen les converses | La divisió, que obre un escenari d’incertesa, constata la dificultat per conjugar la restitució del president sense cometre un acte de desobediència al TC | Veus del sobiranisme, incloses del PDECat, alimenten l’escenari d’un “pas al costat” de Puigdemont

Roger Torrent, en el moment d'anunciar l'ajornament del ple d'investidura
Roger Torrent, en el moment d'anunciar l'ajornament del ple d'investidura | Parlament de Catalunya
Oriol March / Roger Tugas / Joan Serra Carné
30 de gener de 2018, 22:45
Actualitzat: 01 de febrer, 7:34h
La decisió del Parlament, Roger Torrent, d'ajornar el ple d'investidura de Carles Puigdemont ha fet emergir les discrepàncies entre les forces independentistes. La unitat ha trontollat en el primer moment àlgid després de les eleccions del 21-D, el debat programat per convertir el candidat Puigdemont en president de la Generalitat.

Junts per Catalunya i la CUP s'han alineat en la crítica a Torrent i, per extensió, a ERC. La falta d’entesa en l'estratègia sobiranista, condicionada per l'amenaça del Tribunal Constitucional (TC), obre un nou escenari. Serà capaç la majoria independentista de trobar una sortida pactada que eviti les eleccions? Farà un pas al costat Puigdemont?

De la unitat n'ha parlat precisament el líder de Junts per Catalunya en un missatge enregistrat des de Brussel·les i difós a les xarxes socials deu hores després de l'ajornament del ple dictat pel president del Parlament. El candidat, que continua sense renunciar a la investidura, ha fet una crida a no perdre aquesta unitat, avui esquerdada. Les acusacions mútues d'actuar amb "deslleialtat", prendre decisions "unilaterals" i "incomplir" acords s'han repetit als passadissos i la sala de premsa de la cambra, mostra de la relació fràgil entre socis, tal com han constatat els manifestants congregats a la Ciutadella, primer, i davant del Parlament, després.
 
Els diputats de la CUP als seus escons malgrat la investidura ajornada Foto: Adrià Costa

El calendari de la investidura queda alterat. A l'espera de l'informe dels lletrats, que aclareixi si el rellotge de l'escenari electoral s'ha posat en marxa, continuen les converses -en privat- per trobar una solució a l'atzucac sobiranista. La CUP, de moment, no participa dels contactes. Aquest és el relat de les últimes 72 hores d'una negociació agitada, resolta en desacord.

Diumenge al matí: sacrificar o no Puigdemont 

La resolució del TC, que valida per unanimitat mesures cautelars que impedeixen la investidura telemàtica de Puigdemont -sense admetre a tràmit el recurs del govern espanyol-, provoca la reacció de l’independentisme. Els magistrats del tribunal han buscat una solució intermèdia que no desagrada la Moncloa. Puigdemont continua a Brussel·les, però ha alimentat en els darrers dies les expectatives d’un retorn. Josep Rull afirma diumenge que el candidat demanarà l’autorització judicial per ser al ple d’investidura i l’advocat del líder de JxCat, Jaume Alonso-Cuevillas, afirma que estudia "totes les alternatives" per respondre a una resolució judicial que considera "notòriament contrària a dret”.

Però les paraules que agiten l’independentisme són les de Joan Tardà a La Vanguardia. El portaveu d’ERC al Congrés flirteja en una entrevista al rotatiu del Grupo Godó amb un pla B a Puigdemont: "Si fa falta, haurem de sacrificar a Puigdemont”. Dels plans B només se’n parla en privat fins que Tardà ho verbalitza, unes paraules que reben respostes immediates de JxCat i la CUP, i que els republicans s’afanyen a matisar. La descoordinació inicial d’ERC es tradueix, amb el pas de les hores, en tesi. Les paraules s’acaben vinculant dilluns a la posició de la cúpula del partit. S’acosta el xoc de la sessió d’investidura. Perquè dilluns, Puigdemont posa contra les cordes Torrent amb la petició d’empara que ho començarà a alterar tot.

Dilluns al matí: carta per sorpresa

El grup parlamentari de Junts per Catalunya es reuneix al Parlament. Puigdemont hi intervé per videconferència. Ho fa sense ulleres, una circumstància poc habitual. Es prenen dues decisions: enviar una carta per demanar empara a Torrent per poder participar en la investidura amb normalitat, i formalitzar els càrrecs interns del grup. La primera iniciativa es fa per sorpresa, perquè el president del Parlament -segons la versió d'ERC- no n'estava informat i s'ho va trobar al mateix temps que va transcendir a la premsa.

De fet, la permanent dels republicans també està reunida a la seva seu i els membres de la cúpula del partit constaten que gairebé no tenen informació sobre com vol celebrar la investidura JxCat o quin pla de govern impulsar un cop constituït un executiu els membres del qual tampoc no estan acordats. És una constant en les reunions de cada dilluns de la direcció d'ERC, molesta perquè considera que la candidatura de Puigdemont no vol abordar una entesa a mig termini que inclogui tots els elements del mandat que s'obre.
 

Damià Calvet, Josep Rull, Elsa Artadi i Albert Batet, de Junts per Catalunya, abans de reunir-se amb ERC i la CUP Foto: ACN


Pel que fa a la composició del grup de Junts per Catalunya, aquest tria l'empresonat Jordi Sànchez com a president amb Elsa Artadi de portaveu i Eduard Pujol d'adjunt. Quatre diputats més assumeixen responsabilitats: Albert Batet, Lluís Guinó, Josep Maria Forné i Gemma Geis. Només dos són del PDECat. La trobada dels diputats de la candidatura de Puigdemont acaba passades les 14.30 hores. Bona part d'ells baixen a dinar al bar del Parlament: s'asseuen en una taula al fons, just darrere d'on menja Roger Torrent amb el seu equip.

Dilluns a la tarda: reunió a tres bandes

Elsa Artadi, Josep Rull, Jordi Turull, Albert Batet i Damià Calvet, de Junts per Catalunya, caminen cap als despatxos del grup. Allà ja hi ha altres diputats de la formació, com ara Francesc de Dalmases, Laura Borràs, Aurora Madaula i Quim Torra, que esperen l'arribada dels quatre diputats de la CUP -Carles Riera, Maria Sirvent, Vidal Aragonés i Natàlia Sànchez- per tractar el programa de Govern. A dins ja hi ha Josep Ginesta, d'ERC, que en l'última legislatura ha estat secretari general del Departament de Treball.

Dilluns al vespre: acord de mínims

La CUP compareix públicament per anunciar que hi ha un acord en tres aspectes: la creació d'una Assemblea Constituent provisional, la retirada dels concerts educatius a les escoles que segreguen per sexe, i la reversió de la privatització de l'empresa Aigües Ter-Llobregat (ATLL), que era pública fins al 2012. Carles Riera sosté que l'entesa està encarrilada, però avisa que hi haurà reunions al llarg de les properes hores per seguir parlant. Deixa clar que els anticapitalistes no entendrien la suspensió del ple d'investidura.

En paral·lel a la reunió polític es produeix una reunió dels membres sobiranistes de la mesa. En la trobada, segons les fonts consultades per NacióDigital, no s'aborda una eventual suspensió del ple. De fet, s'esgrimeix l'acord polític per encarrilar la investidura.
 

Natàlia Sànchez, diputada de la CUP, atén els mitjans al Parlament Foto: ACN


Dilluns a la nit: contactes fins a la matinada

El funcionament del Parlament impedeix que els periodistes es quedin a l'edifici més enllà de les vuit de la tarda, però hi ha negociadors que s'hi estan fins la una de la matinada. Pren força una opció: que l'hemicicle voti una investidura "simbòlica" de Puigdemont, malgrat que això suposi desobeir el TC i, al mateix temps, posar en perill Torrent, la mesa i els diputats Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva, que estan en llibertat provisional. Des de Junts per Catalunya marxen convençuts que l'endemà a primera hora es tancarà un acord sobre el programa de Govern. El discurs que Puigdemont, per via interposada, havia de pronunciar al ple ja està definit. Conté frases de Muriel Casals.

Més tard encara, el grup parlamentari i la direcció d'ERC es reuneixen a la seu dels republicans, on es detalla el principi d'acord, per bé que encara no coneixen molts detalls del ple o de la legislatura que havia d'iniciar. Els dirigents del partit, però, voten donar suport a la seva celebració i a la investidura de Puigdemont, si Torrent coneix els darrers detalls abans de la sessió i ho valida en considerar que hi ha prou garanties com perquè ni els diputats ni, molt especialment, els membres de la mesa i els que es troben en llibertat sota fiança pateixin excessives represàlies.

Dimarts a primera hora: la decisió a última hora

Ben d'hora aquest dimarts, ni Torrent ni la resta de la direcció d'ERC no disposaven del contingut del discurs de Puigdemont, ni s'havia acabat d'acordar el desenvolupament exacte del ple, ni tan sols sabia si el president català finalment assistiria o no a l'hemicicle, segons asseguren els republicans. Per això, en una reunió reduïda de bon matí, decideixen ajornar el ple, per donar-se més temps per arribar a un acord global per a la investidura i el futur govern. Els membres de JxCat, com la resta del grup parlamentari, diuen no tenien un coneixement previ de la decisió.

Torrent intenta traslladar el nou escenari a Puigdemont per telèfon, sense èxit. Des d'ERC s'assegura que l'ha intentat trucar fins a cinc cops, mentre que JxCat afirma que no és cert. També s'expressa que el president del Parlament no ha usat els protocols acordats per contactar amb Puigdemont, motiu pel qual la conversa ha estat impossible.
 

Roger Torrent, aquest dimarts, anunciant l'ajornament del ple. Foto: ACN


Dimarts al matí: l'anunci de l'ajornament

Sigui com sigui, Torrent comença 20 minuts tard la compareixença convocada amb poc marge per a les 9.45 hores en què formalitza l'ajornament de la investidura. Just després, s'inicia la reunió de la mesa en què s'encarrega als lletrats un informe sobre com queden els terminis de la investidura i en què s'aprova la petició de delegació de vot d'Oriol Junqueras i Jordi Sànchez.

Les reaccions dels partits no es fan esperar i, mentre ERC, PSC, "comuns" i PP avalen la decisió i Cs reclama que se suspengui definitivament la candidatura de Puigdemont, tant Junts per Catalunya com la CUP rebutgen el que consideren un acatament al TC i reclamen reprendre el ple tal com està previst. De fet, els anticapitalistes entren breument a l'hemicicle a les 15.00 hores, l'hora en què estava convocat el ple, un gest que la candidatura de Puigdemont també havia valorat fer, per bé que al final se'n desdiu.

Dimarts al migdia: el TC tanca totes les portes

De fet, els diputats de JxCat s'havien reunit per valorar conjuntament el nou escenari i, mentre estan tancats, el TC rebutja les seves al·legacions contra la investidura a distància. Per això, els seus portaveus Eduard Pujol i Gemma Geis celebren una segona compareixença de premsa a les 15.45 hores en què tornen a insistir que les garanties que busca Torrent no són possibles i redoblen la pressió perquè celebri el ple malgrat el veto.

Dimarts a la tarda: els concentrats prenen el parc

JxCat i CUP, però, coincideixen en buscar un bany de masses entre els concentrats de l'ANC i els CDR que esperaven celebrar la investidura. Les dues entitats han mantingut les mobilitzacions previstes, malgrat l'ajornament, fins al punt que els manifestants han aconseguit superar els bloquejos preparats al parc de la Ciutadella i han pogut plantar-se just davant de les portes del Parlament, aplaudint les forces independentistes (sobretot les que mantenien els plans de desobeir el TC) i xiulant les unionistes.

Dins del Parlament, veus de JxCat insisteixen en el relat que no s'ha respectat l'acord de dilluns a la nit. "Ens n'anem a dormir tranquils", exposen diputats del grup parlamentari de Puigdemont per referir-se a l'entesa del dia anterior propagada als mitjans. Altres veus apunten també que desconeixen quin calendari d'investidura s'obre ara. De fet, el lletrat major del Parlament, Antoni Bayona, trasllada a alguns diputats que encara no han començat a redactar l'informe que ha de definir aquest calendari. El dubte: es pot considerar el ple ajornat com una investidura fallida? No hi ha unanimitat en la lectura.

Dimarts al vespre: es reprenen les reunions

Malgrat tot, els moviments per mirar de reconduir les relacions no triguen a arribar. Dirigents de JxCat i ERC es reuneixen aquest mateix dimarts a la tarda -quan estava previst que se celebrés el ple- fora del Parlament, per posar fil a l'agulla a la celebració efectiva de la investidura. Poc després de les 20.00 hores, Puigdemont fa una compareixença amb to conciliador per les xarxes socials: respecta la decisió de Torrent i crida a la unitat independentista, però també demana no ser "alumnes avantatjats" del 155. La unitat ha trontollat. Hi haurà acord en els propers dies?
 

Manifestants, davant del Parlament, aquest dimarts Foto: Adrià Costa