[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ma2l9gbI1aY[/youtube]
La periodista Dayon Moiz es va indignar quan va llegir a Nació Digital l'entrevista en què tres responsables de mitjans per a nouvinguts mostraven les seves reticències envers la possibilitat que els immigrants abracin el discurs independentista, sobretot per la por a perdre els papers. Per aquest motiu, càmera en mà, va decidir sortir al carrer i preguntar als nouvinguts que trobava si realment opinaven així, "... i vam veure que no és del tot cert! Hi ha una part que també volem la independència!" El vídeo, de moment, ja ha superat les 11.000 visites a YouTube.
Moiz, veneçolana d'origen i catalana d'adopció des de fa 12 anys, apunta el fet que "els caps més visibles de les comunitats d'immigrants són força contraris a la independència, i quan els mitjans catalans els demanen l'opinió, sembla que parlin en nom de tots. Però no. Hi ha moltes opinions que no surten als mitjans, i això és el que hem volgut reflectir". I es pregunta: "Com és que estan tan segurs que els immigrants no volem la independència?" I, en aquest cas dirigint-se als catalans "de tota la vida", també es demana: "Què us fa pensar que no volem la independència?"
El vídeo recull tot d'exemples "caçats" al carrer aleatòriament, que desmunten el discurs de l'immigrant anti-independentista per defecte. "Vam sortir al carrer i mostrem el que vam trobar. No està manipulat, hi ha el que vam trobar", explica Moiz. I afegeix: "La meva feina va ser intentar construir una altra lectura dels immigrants", explica, emfasitzant que "sempre es tendeix a pensar que l'altre no s'assabenta de res, i no és ben bé així".
Moiz reconeix que, quan va començar a mostrar les seves simpaties per l'independentisme, algun dels seus seguidors li van enviar algun correu "dient-me que no em posés on no em tocava", però ella reflexiona: "El procés d'independència no em tancarà portes. Creieu que Tele 5 em trucarà per fer un programa si no sóc independentista? En canvi, la dona boliviana entrevistada al vídeo diu que fa tres anys que esperava que la nacionalitat li vingui des de Madrid, i que si el tràmit es fes des de Barcelona, creu que seria més ràpid. Amb la independència, pot ser que els immigrants tinguem una oportunitat de major participació. Ara, per exemple, els llatinoamericans passen fins a vuit anys per poder accedir a la nacionalitat, quan haurien de ser dos, per llei. Això es podria gestionar d'una altra manera! I els africans passen fins a 20 anys!"
"Molta gent està a favor independència, però sembla que tingui més força l'altre discurs, el discurs desmobilitzador i de la por del PP, que perdrem els papers... I si gestionat des de Catalunya la nacionalització és més ràpida? I si tenim més facilitats? Els migrants també ens ho hem de plantejar, això", conclou.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SJfA6CcyABI[/youtube]
Dayon Moiz: «Què us fa pensar que no volem la independència?»
La periodista, veneçolana d'origen i catalana d'adopció, reflexiona en un vídeo sobre quin paper tenen o han de tenir els immigrants en el procés d'independència
ARA A PORTADA
Publicat el 08 de setembre de 2013 a les 16:05
Et pot interessar
-
Política L'opa al Sabadell: un examen a Sánchez, Illa i l'establishment
-
Política Els lobbies, una influència que creix a l'espera de la regulació
-
Política El Govern, entitats i PSC, ERC i Comuns formalitzaran dimarts el Pacte per la Llengua
-
Política Radiografia del Govern i dels partits: com encaren el futur de la legislatura?
-
Política Snooker: Un any després del 12-M
-
Política Un any de «nova etapa»: Illa es consolida a Palau amb l'horitzó de Rodalies, finançament i pressupostos