Destapat un segon policia espanyol infiltrat en moviments socials de Barcelona

L'home hauria accedit a entitats de Sant Andreu i va mantenir relacions sentimentals amb diverses activistes

Imatge d'un agent de la Policia Nacional
Imatge d'un agent de la Policia Nacional | Europa Press
Nació
30 de gener del 2023
Actualitzat a la 13:58h
Un agent de la Policia Nacional s'hauria infiltrat en moviments socials de Barcelona per espiar-los des de dins. Ho hauria fet, entre altres mètodes, mantenint relacions sexuals i sentimentals amb algunes joves activistes, segons ha publicat aquest dilluns La Directa. Es tracta d'un mallorquí que es feia dir Daniel Hernàndez Pons, amb els cognoms gairebé idèntics als d'un altre policia infiltrat en moviments independentistes catalans i destapat el juny passat pel mateix mitjà de comunicació. L'home, d'inicials reals D.H.P., va ingressar a l'acadèmia de policia d'Àvila el setembre del 2017 i es va convertir en funcionari policial el juny del 2019.

El maig del 2020, just acabat el confinament per la Covid, es va instal·lar en un pis prop de la Meridiana i al juny ja va assistir per primer cop al gimnàs del centre social okupat La Cinètika, al barri de Sant Andreu. Des d'aleshores va començar una adaptació a l'estètica anarquista com arracades, tatuatges i pentinat, a més de samarretes antifeixistes i contra la policia.

Assistint i participant en concerts, festes, assemblees i altres activitats d'entitats socials del barri i d'altres zones de Barcelona, al desembre havia consolidat la seva infiltració i va iniciar una primera relació de parella amb una activista. De fet, hauria arribat a intimar amb vuit dones d'aquest entorn, amb dues de les quals va tenir relació de parella.

El febrer del 2021 va participar activament en les manifestacions contra l'empresonament del raper lleidatà Pablo Hasel i a l'abril va formar part de la resistència activa contra un desnonament al barri. Va rebre una sanció de 600 euros per la 'llei mordassa', multa que no va recórrer i que va assegurar que no havia pagat.

Quan al juny passat es va destapar la infiltració d'un altre policia en entitats independentistes, l'home va començar a rebaixar la seva implicació i va començar a absentar-se de Barcelona per feina o viatges.

Davant la notícia detapada aquest dillusn, els grups parlamentaris d'ERC, CUP, Junts, PDECat, Bildu i BNG han registrat una petició de compareixença del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, al Congrés dels Diputats. La CUP, a més, ha demanat la compareixença del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, al Parlament. 

El juny del 2022, La Directa ja va destapar que un policia nacional havia estat infiltrat en els últims dos anys en moviments socials i de l'esquerra independentista, com el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), el Casal Popular Lina Òdena i Resistim al Gòtic. L'agent va obtenir una identitat falsa, la de Marc Hernàndez Pon, a finals del 2019, i el juny del 2020 va començar a participar en protestes dels col·lectius, dels quals ha format part fins el maig passat. Uns mesos abans de començar a participar en accions dels col·lectius pel dret a l'habitatge i de l'esquerra independentista el que seria agent del CNP havia creat una identitat digital a través de comptes a les xarxes socials. Durant dos anys va estar participant en assembles i protestes i el maig va formar part de l'acció de presentació del col·lectiu Batec, que promou no pagar a Rodalies per denunciar el dèficit del servei.

El centre per a la defensa dels drets humans Irídia creu que la informació posa en evidència el Ministeri de l'Interior, després que a l'estiu afirmés que la infiltració de policies en moviments socials catalans ja s'havia acabat. Aquest cas suposa una gran vulneració de drets humans", afirma l'entitat, en concret, contra la integritat moral i autonomia sexual de les dones afectades i respecte la llibertat d'associació i reunió. Per això demana, una "profunda investigació per depurar responsabilitats".

Per la seva banda, el diputat de la CUP al Parlament Xavier Pellicer ha criticat que "a Espanya no hi ha cap límit contra "l'enemic intern"". Pellicer ha demanat al Departament d'Interior que aclareixi si tenia coneixement de la infiltració, ja que va ser identificat pels Mossos d'Esquadra en un desnonament.

El director general dels Mossos, Pere Ferrer, ha dit que correspon a la Policia Nacional donar explicacions sobre el cas, i que cada cos policial treballa com ho considera oportú.