Dos representants de Junts a la Diputació de Barcelona s'integraran al govern de PSC i comuns

El moviment d'Impulsem Penedès certifica el trencament del grup juntaire a l'ens supramunicipal

Marc Castells, alcalde d'Igualada, a un consell nacional de Junts al gener
Marc Castells, alcalde d'Igualada, a un consell nacional de Junts al gener | Junts
Nació
13 de juliol de 2023, 09:37
Actualitzat: 10:24h
Els diputats independents de Junts -l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i el de Torrelles de Foix, Sergi Vallès- formaran part del govern de la Diputació de Barcelona, segons ha pogut saber l'ACN i ha pogut confirmar Nació. Així ho han dit després d'arribar a un acord en "destacades inversions estratègiques" per a l'Alt Penedès, Anoia i Garraf. Així, s'amplia el suport perquè la socialista Lluïsa Moret sigui escollida aquest dijous presidenta de l'ens supramunicipal. Comptarà amb els vots dels diputats del PSC, dels comuns, del diputat de Tot per Terrassa i dels dos d'Impulsem Penedès que estaven integrats al grup de Junts, sumant un total de 25 vots i superant així els 23 que sumaven Junts i ERC. Després del trencament del grup de Junts abans de la constitució del ple de la Diputació, el partit de Laura Borràs i Jordi Turull queda amb 10 representants i ERC amb 11.



Un total de 19 alcaldes i alcaldesses de les tres comarques han signat un document sota el títol 'Acord de Sant Quintí de Mediona' de suport a la decisió de formar part del govern de la Diputació. Concretament, està signat pels alcaldes i alcaldesses de Puigdàlber, Font-Rubí, Sant Quintí de Mediona, Montmaneu, Santa Fe del Penedès, La Torre de Claramunt, La Llacuna, Cabrera d’Anoia, Veciana, Cubelles, Sant Pere Sallavinera, Canyelles, Castellví de la Marca, Olèrdola, Calonge de Segarra, Avinyonet, Torrelles de Foix i Igualada.

Un acord que suposa, segons expliquen, un programa "d'inversions estratègiques" per a les tres comarques per aquest mandat 2023-2027, als ajuntaments, a les mancomunitats i als consells comarcals de la Vegueria del Penedès. Per desenvolupar projectes d’equilibri territorial, de desenvolupament econòmic i turístic, d’àmbit social, de reptes vinculats al canvi climàtic i infraestructures per a l'estalvi d’aigua, entre d’altres.

Impulsem el Penedès, creat per alcaldes vinculats al PDECat que van confluir amb Junts a les municipals amb l’objectiu de defensar la veu del territori allà on tingui representació, entén la Diputació de Barcelona com una de les principals institucions al servei dels Ajuntaments. I, segons argumenten, aquest fet ha estat "decisiu" per arribar a aquest acord, el qual "prioritza clarament el territori, que vol ser tractat d’acord amb la seva singularitat i les seves potencialitats dins la demarcació de Barcelona".



Tot i desmarcar-se de Junts a la Diputació, Impulsem el Penedès assegura té la voluntat de "seguir treballant per construir un espai polític central amb forces polítiques com Junts per Catalunya, els quals han estat capaços de crear la coalició Compromís Municipal que ha donat uns grans resultats arreu del país".

Junts va oferir la presidència a Tot Barcelona

Tot i que les aliances al final s'han decantat pel PSC, el secretari general de Junts, Jordi Turull, va confirmar ahir dimecres que havia ofert al grup de Tot per Terrassa -que només té un diputat- de liderar l'ens provincial durant tot el mandat. Va ser l'últim gest per intentar bastir una alternativa independentista al PSC, que finalment no va prosperar. 



La maniobra per descavalcar Xavier Trias de l'alcaldia de la capital catalana va fer saltar pels aires totes les previsions, i al quarter general de Junts van decidir que el millor era buscar una alternativa amb ERC Tot per Terrassa per governar l'ens supramunicipal. Una alternativa que aquest dimecres es va tornar inviable quan es va confirmar que la formació liderada per Jordi Ballart sumarà els seus vots als del PSC i als dels comuns per convertir Lluïsa Moret en la nova presidenta de la Diputació. Dos representants díscols de Junts faran el mateix.

Tot plegat dibuixa un escenari complex per a Junts, que en poques setmanes s'ha vist al capdavant de l'Ajuntament de Barcelona i formant part de l'executiu de l'ens supramunicipal, dues places rellevants pel que fa a poder institucional, especialment cobejades després que el partit abandonés voluntàriament el Govern la tardor de l'any passat.



El mapa que surt dels pactes posterior a les municipals del 28-M dibuixa un partit que queda submergit en la intempèrie institucional tot i haver evitat al màxim la pèrdua de vots -a diferència d'ERC, que es va dessagnar amb 300.000 sufragis menys que el 2019- i que ha perdut places clau. A banda de no haver culminat amb l'arribada a l'alcaldia el triomf de Trias, Junts quedarà ara fora de la Diputació de Barcelona, el mateix que li ha passat a les de Lleida i Tarragona, on els republicans s'han garantit la presidència gràcies a dos acords simultanis amb el PSC. El partit de Borràs i Turull només disposarà del lideratge a la Diputació de Girona, on repetirà com a president Miquel Noguer. Aquesta vegada, a banda, Junts també ha d'assumir que ha perdut l'alcaldia de la capital gironina, tot i que Gemma Geis és la número dos de Lluc Salellas.