Dues assemblees de signe contrari debaten a Sants el futur de Can Vies

El col·lectiu okupa diu que no accepta condicionants legals de l'Ajuntament, mentre que un centenar de veïns aprova un manifest en contra de la violència i a favor dels Mossos

Publicat el 04 de juny de 2014 a les 19:39
Dues assemblees de signe contrari han debatut aquest dimecres a la tarda al barri de Sants sobre el futur de Can Vies. Mentre que el col·lectiu okupa diu que no accepta condicionants legals de l'Ajuntament per tal de seguir a l'edifici, un centenar de veïns a títol individual han donat suport a l'Ajuntament i als Mossos, han denunciat la violència dels manifestants i s'han mostrat favorables al tancament del centre. Les dues reunions han estat gairebé simultànies i han discorregut sense cap tipus d'incident a uns 300 metres de distància l'una de l'altra.
 
Després que aquest dimecres al matí l'Ajuntament hagi anunciat la seva voluntat de cedir l'ús de l'espai fins a 30 mesos més a canvi d'un projecte viable i segur, les obres de desenrunament de Can Vies han seguit i continuaran els propers dies. A les vuit del vespre s'han concentrat davant de l'edifici unes 150 persones per assistir a una assemblea oberta per tractar sobre la situació actual de l'espai i començar a planificar el nou futur que li espera.

L'Assemblea oberta del col·lectiu Can Vies
 
L'assemblea ha durat al voltant d'una hora però els mitjans només han pogut assistir-hi els deu primers minuts, quan s'han llegit manifestos agraint el suport dels veïns i explicant la història del centre. A continuació, ja fora de micròfon, els assistents han explicat les seves sensacions els últims dies i com volen encarar el futur del centre.
 
En declaracions a la premsa, dos portaveus del col·lectiu que es fan dir Pau Guerra han rebutjat parcialment la proposta de l'Ajuntament, ja que, segons ells, no volen entrar en el marc de la legalitat imposada per les administracions, per tal de demanar llicència d'obres o activitats. Preguntats diverses vegades sobre el futur del centre han explicat que això ho decidiran les assemblees periòdiques que es faran els dimecres, però han avançat que seguiran retirant la runa que queda a la part enderrocada de l'edifici i es mirarà de dignificar l'espai.
 
Segons uns informes preliminars que han elaborat tècnics propers al col·lectiu, l'edifici no està en perill d'ensorrament, com diu l'Ajuntament, sinó que simplement necessita algunes "reparacions", que es faran amb els seus propis mitjans, sense demanar ajuda al consistori. Tampoc han volgut valorar l'oferta de negociació del consistori, tot i que no l'han rebutjat frontalment.
 
A favor de la policia i contra els "privilegis" d'alguns
 
D'altra banda, un centenar de veïns del barri s'ha reunit a les Cotxeres de Sants a les 7 de la tarda per debatre sobre un manifest que ja han signat més de 100 persones i que es mostra contrari al centre social okupat i reclama fer sentir la seva veu. Sense estar agrupats en cap col·lectiu, els signants condemnen la "violència gratuïta" al barri, provingui d'on provingui, sobretot "la destrossa sistemàtica del mobiliari urbà", i en demanen el cessament immediat.