El canvi de nom del partit, la primera batalla dels renovadors de CDC

Generació Llibertat, Reagrupament i Llibergència acorden sumar forces | L'acostament de Marc Guerrero a la direcció, a través de David Madí, divideix Llibergència | Una definició independentista sense ambigüitats i un sistema rígid d’incompatibilitats seran cavalls de batalla pels més crítics

Publicat el 06 de juliol de 2016 a les 18:13
A 48 hores de l’inici del congrés de CDC, hi ha ebullició al partit. Els contactes entre els diferents grups organitzats i dirigents de totes les sensibilitats són intensos. Segons ha pogut saber NacióDigital, els sectors més renovadors han acordat sumar forces per anar al congrés de manera coordinada. Generació Llibertat (ben connectats amb el conseller Josep Rull i l'anomenat sector socialdemòcrata), Reagrupament i Llibergència coincideixen en què cal un canvi de denominació del partit que deixi enrere el nom de Convergència, que s’ha de subratllar l’independentisme i que s’ha d’establir un model rígid d’incompatibilitats entre càrrecs de partit i institucionals.
 
El nom, primera batalla

Com ha anunciat avui el president Artur Mas, la direcció proposarà al congrés, el divendres al vespre, que el congrés voti entre dos noms: un que inclourà el terme Convergència i un altre del tot nou. Aquest serà el primer test sobre la correlació de forces a la nova CDC.

Dissabte hi haurà els altres debats del congrés, l’ideològic i l’organitzatiu. En la ponència ideològica, els renovadors defensaran subratllar l’independentisme per evitar ambigüitats, però són conscients de la dificultat que s’introdueixin esmenes al text oficial ja que serà amb tota probabilitat el mateix Mas qui defensa la posició oficial.

L’altra ponència, l’organitzativa, tindrà com a gran pugna el tema de les incompatibilitats. El text oficial proposa tres opcions que, amb diferents matisos, contempla la possibilitat de fer compatible càrrec de partit i institucional. Els renovadors s’hi oposen.

Des del sector renovador hi ha hagut recança a arribar a acords amb el grup Nova Convergència, apadrinat per l’exconseller Germà Gordó, a qui els crítics veuen com a massa vinculat a l’antiga CDC. Tot i així, tothom fa números i en l’àmbit organitzatiu, els renovadors creuen que en molts temes Nova Convergència votarà amb ells enfront l’aparell.     
Candidatura renovadora conjunta?

Els tres sectors esmentats han començat a parlar de la possibilitat d’una candidatura conjunta a la direcció executiva, però això és encara prematur. Ningú vol entrar en el tema abans no acabi el congrés del cap de setmana. El 23 de juliol tindrà lloc l’altre congrés, el que elegirà la direcció. No es preveu cap oposició en l’elecció de president de la formació, que serà amb tota seguretat Artur Mas. És un dels pocs aspectes en què hi ha quasi unanimitat en el partit, des de Nova Convergència a Generació Llibertat.  

Pel que a Generació Llibertat, tot indica que presentaran alguns candidats a la direcció. Entre els membres més actius del grup hi ha Jordi Cabré, Carles Agustí (que lidera la plataforma renovadora a Barcelona) i Dolors Feliu, amb un càrrec al Gabinet Jurídic de la Generalitat.
 
Discrepàncies a Llibergència

En els moviments dels darrers dies s’han evidenciat també veus discrepants a Llibergència. Segons fonts convergents, David Madí –un dels ideòlegs del grup- hauria facilitat la integració d'algun membre del sector liberal en la direcció. Això hauria dut a una divisió interna amb una part alineada amb les altres plataformes renovadores i una altra, amb Marc Guerrero, més propera a pactar amb l'aparell de Còrsega.