El cas Juvillà torna a situar l'independentisme davant dels límits de la desobediència

La comissió de l'Estatut del Diputat es reuneix aquest dimecres a les quatre de la tarda per analitzar la situació del diputat de la CUP en plena recta final de l'ultimàtum de la JEC per desposseir-lo de l'escó

Laura Borràs, amb Aurora Madaula i Mònica Sales.
Laura Borràs, amb Aurora Madaula i Mònica Sales. | ACN
Sara González / Bernat Surroca / Oriol March
01 de febrer de 2022, 19:00
Actualitzat: 02 de febrer, 11:28h
Els últims dies de gener i els primers de febrer acostumen a ser complexos per a l'independentisme, almenys des del 2018. Fa quatre anys, la investidura fallida a distància de Carles Puigdemont va comportar l'esclat públic de la pugna soterrada entre Junts i ERC, larvada durant els moments àlgids del referèndum i la declaració d'independència. Dos anys després, la pèrdua de l'escó de Quim Torra va certificar el final d'una legislatura que no es va acabar abans per l'arribada de la pandèmia. En els dos casos, Junts va focalitzar les crítiques en Roger Torrent, en aquell moment president del Parlament. Un càrrec que ara ocupa Laura Borràs, que aquests dies fa mans i mànigues per distanciar-se de l'actuació del seu predecessor en tot allò que fa referència a l'escó de Pau Juvillà. Un cas que torna a posar l'independentisme davant dels límits de la desobediència, debat recurrent des del 2017.

El plantejament que Borràs va fer ahir a la mesa de la cambra passa per suspendre temporalment l'activitat parlamentària fins que la comissió de l'estatut del diputat aprovi un dictamen per tornar a ratificar que Juvillà és diputat. Es tracta d'una manera d'evidenciar rebuig a l'ultimàtum de la Junta Electoral Central (JEC), que divendres passat va donar cinc dies hàbils per desposseir el dirigent de la CUP -allunyat de l'activitat ordinària a causa d'un problema de salut- sense ni tan sols esperar que el Tribunal Suprem resolgui les mesures cautelars elevades pel Parlament. Mentrestant, s'han suspès dues comissions al Parlament i en l'aire està el ple de la setmana que ve.

"Ens mantenim ferms contra la repressió, units per defensar la sobirania del Parlament de les ingerències de l'Estat", va assenyalar Borràs en una compareixença sense preguntes al costat d'Aurora Madaula (Junts), Alba Vergés i Rubén Wagensberg (ERC), i Dolors Sabater (CUP). Els comuns i el PSC, a diferència del primer moment del pols -quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va inhabilitar el diputat anticapitalista-, ja no formen part del consens.

Aquesta nova situació es reflectirà en la comissió de l'Estatut del Diputat, que es reuneix a les quatre de la tarda. La comissió votarà un nou dictamen sobre la situació de Juvillà que s'elevarà al ple, que ratificarà un nou posicionament del Parlament. Aquest cop, previsiblement, sense el suport de PSC i comuns, que sí que van donar suport a la primera resolució de la cambra, que confirmava que el diputat de la CUP mantindria l'escó fins a la sentència ferma

En què consisteix l'aturada parlamentària?
En què contribueix l'aturada parlamentària a la situació de Juvillà? Fonts coneixedores de la negociació expliquen que la resposta es planteja més aviat en termes de "protesta" i, al mateix temps, s'ajorna -almenys durant un temps- que la cambra hagi d'evidenciar si Juvillà continua sent o no diputat i, per tant, continua votant i cobrant el seu salari. El diputat de la CUP va cobrar la nòmina sencera del mes de gener, segons ha pogut saber NacióDigital, però l'ordre de la JEC ha coincidit amb finals de mes i caldrà veure què passa amb la nòmina del mes de febrer. Juvillà, per ara, no ha rebut cap comunicació en aquest sentit per part del personal responsable de la cambra -així ho ha explicat a aquest diari-, fet que també confirmen de manera oficial els serveis de comunicació del Parlament.

Només la seva assessora, l'exdiputada Maria Sirvent, va ser advertida que el seu càrrec estava vinculat a la secretaria tercera de la mesa i que això podria tenir conseqüències si Juvillà deixava de ser diputat. Tot i això, en aquest cas, la vacant de la mesa haurà de ser coberta i Sirvent podria continuar com a càrrec de confiança si així ho decidís el grup parlamentari i el nou integrant que seria designat per a l'òrgan. Pels problemes de salut de Juvillà, la CUP ha proposat que Carles Riera substitueixi Juvillà a la mesa. La situació és confusa. Preguntada sobre si Juvilla continua sent diputat i, a efectes pràctics, continua cobrant del Parlament i votant, la portaveu de Junts, Mònica Sales, va dir que "ho desconeix" i la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va fer servir el condicional per dir que "hauria de conservar" tots els seus drets. 

Proposta comunicada dilluns al vespre
La proposta de Borràs de suprimir tota l'activitat va ser comunicada a ERC i la CUP dilluns al vespre. Els republicans han admès que els ha "sobtat" el plantejament, però el propòsit de la direcció, verbalitzat per Vilalta, és "tancar files i fer costat" a Borràs -exigència de Junts-, motiu pel qual s'han centrat en demanar que l'aturada estigués limitada en el temps i es fes "amb garanties" per no posar en escac el funcionament de la cambra ni vulnerar els drets de la resta de diputats. També la CUP va reivindicar que aquesta congelació estigues definida temporalment.

Els lletrats, que tant pes han tingut en decisions dels últims anys, han advertit durant la reunió de la mesa de les conseqüències "greus" que les intencions inicials de Borràs podien comportar a nivell jurídic. La presidenta pot convocar i suspendre plens, però les comissions queden en mans de les presidències, motiu pel qual la proposta final, també atenent al que demanaven ERC i la CUP, ha mutat fins arribar al nivell de recomanació. Una recomanació que només seguiran els partits independentistes. El PSC ja ha dit que en tot allò que faci referència al seu grup, "el Parlament no s'aturarà". 

Retard en la renovació de càrrecs
Fonts socialistes expliquen que haver suspès l'activitat de la cambra "sense cap base" en l'Estatut o el reglament hagués suposat un "precedent molt greu". Posen en dubte "el sentit pràctic" de la decisió presa de desconvocar activitat fins que hi hagi un nou dictamen de la comissió de l’estatut del diputat. "O el dictamen diu que no hi ha més remei que acceptar l'acord de la JEC, o diu el contrari. En el segon cas, probablement no tinguin més remei que assumir igualment el que ha acordat la JEC", asseguren.

Amb el pas de les setmanes, el PSC s'ha anat allunyant de la majoria que va aprovar mantenir l'escó de Juvillà fins a la sentència ferma. El grup ja no hi va ser per interposar el recurs al Suprem i, avui, la portaveu, Alícia Romero, ha demanat explícitament que s'executi l'ordre de la JEC. Els comuns, que sí que van donar suport per defensar l'escó de Juvillà al Suprem, també s'han oposat a la proposta de Borràs. La seva portaveu, Jéssica Albiach, ha insistit que és compatible la defensa del diputat cupaire amb mantenir l'activitat normal del Parlament.

De fet, l'oposició ha repassat tot el que es pot deixar de fer mentre no es recuperi l'activitat normal del Parlament: tretze comissions, dues comissions d'estudi, dues ponències de llei i el ple de la setmana vinent. Tampoc es podrà elaborar i aprovar el dictamen de la llei antidesnonaments, i s'endarrerirà la renovació dels càrrecs al CAC i la Sindicatura de Comptes, que ha costat anys revigoritzar. ERC ha lamentat que el PSC i els comuns s'escandalitzin per això -que es podrà corregir- i no pas amb la pèrdua de l'escó d'un diputat, que és irreversible. 

Pendents del Suprem
En tot cas, el termini que va donar la JEC acaba divendres i els partits espanyolistes ja avisen que portaran el cas als tribunals si la mesa no acata. Paral·lelament, el Suprem s'hauria de pronunciar aquesta setmana sobre les mesures cautelars sol·licitades per Juvillà i pel Parlament per deixar en suspens l'ordre de la JEC. En el cas de Torra, el Suprem va desestimar-les i va avalar deixar l'expresident sense acta de diputat ara fa dos anys. En cas que arribi una ordre del Suprem en el mateix sentit, que indiqui que s'ha d'acatar l'ordre de l'òrgan electoral, l'oposició no creu que es desobeeixi encara que no hi hagi encara una sentència ferma. El desenllaç no trigarà en arribar.
Arxivat a