El Consell Assessor per la Transició Nacional també replica Margallo

L'organisme enllesteix sis informes més per abans de les europees, un dels quals calcula que en els pitjors dels escenaris Catalunya podria reduir entre un 2 i un 3% el seu PIB el primer any d'independència

Publicat el 13 de març de 2014 a les 23:30
Els integrants del Consell. Foto: QS/ND


Si aquest dijous es va fer públic un informe del ministeri d'Exteriors en el que s'assegurava que una Catalunya perdria fins el 20% del seu PIB, en les properes setmanes tindrà una rèplica. L'encarregat de contestar serà el Consell Assessor per a la Transició Nacional que abans de les eleccions europees i passada la Setmana Santa presentarà una nova tongada d'informes entre els quals un que calcula una possible pèrdua de PIB en cas que Catalunya esdevingui independent. Comptat i debatut, el CATN xifra una reducció d'entre un 2 i un 3% del PIB com a màxim i sempre en el pitjor dels escenaris.

Sis informes

Segons ha pogut saber Nació Digital , el CATN està acabant d'enllestir sis informes que versaran sobre les futures relacions amb Europa; la gestió de l'aigua; l'energia; la creació de les agències reguladores; actius i passius i la relació comercial amb Espanya. De fet, aquests darrers són els que inclouen una projecció de dades macroeconòmiques tenint present escenaris amb variables diferents però que en el pitjor dels casos s'allunyen moltíssim de les prospeccions de l'informe Margallo que albira un efecte devastador per a l'economia catalana.

En aquest sentit, fonts del CATN recorden a Nació Digital que en tot cas, una virtual pèrdua percentual de riquesa és normal en processos de transició i que en cap suposa una conseqüència irremeiable, ans al contrari, sinó que és puntual, transitòria i delimitada en el primer o segon any d'independència. I, sobretot, lluny del 20% de l'informe del ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García Margallo, i més aprop d'un 2 o un 3% d'ajustament en el primer any d'exercici econòmic d'un estat independent.

Informes d'actualitat per casualitat

Pel que fa la resta dels estudis, i per casualitat, també analitzen qüestions de “rabiosa actualitat” i que estan generant polèmica política, social i institucional. Així es denota en l'informe que estudiarà la gestió de l'aigua -quan precisament ara s'ha aprovat el Pla Hidrològic-, l'energia -en ple atzucac per la pujada de la factura-, o les relacions amb Europa -qüestió d'encesos debats sobre la petinença o no dins l'UE en cas d'independència.

De moment, els membres del Consell estan treballant per poder polir els informes i posant en comú, com cada dijous de reunió, les aportacions de cada conseller. De fet, la feina està avançada perquè alguns dels consellers ja preparen futurs informes per a pròxim lliurament com ara el Poder Judicial o la successió de normes.