El Consell d'Estat resol en dues hores l'informe per recórrer la investidura de Puigdemont al TC

L'òrgan consultiu també respon sobre les qüestions relatives a la delegació del vot o a una votació no presencial

Publicat el 25 de gener de 2018 a les 18:15
El Consell d'Estat ha remès aquest dijous a la tarda al govern espanyol l'informe que li ha sol·licitat sobre la candidatura de Carles Puigdemont a la presidència de la Generalitat, així com altres qüestions sobre la investidura, de manera que l'executiu pot aquest divendres decidir en consell de ministres presentar un recurs al Tribunal Constitucional (TC). Fonts de l'òrgan consultiu s'han limitat a explicar que s'ha donat resposta a les qüestions plantejades d'acord amb el que dicta la Constitució i la jurisprudència i que no s'ha emès criteri sobre si cal o no acudir al TC, una decisió que correspondrà al govern espanyol.

Les mateixes fonts han explicat que la Comissió del Consell d'Estat s'ha reunit durant aproximadament dues hores, entre les 16 i les 18 hores, i ha emès l'informe. És preceptiu que el govern espanyol sol·liciti l'opinió de l'òrgan consultiu per a acudir després al TC.

La intenció de l'executiu central, segons ha anunciat la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, és impugnar la resolució del president del Parlament, Roger Torrent, en la qual proposa a Puigdemont com a candidat i que va ser publicada l'endemà en el Butlletí Oficial de Parlament. Santamaría ha afegit que s'impuga la candidatura per entendre que Puigdemont està "fugit" de la justícia i hi ha una ordre de detenció contra ell, de manera que "no concorren en ell les circumstàncies que permetrien una investidura presencial".

"No té, per tant, dret de llibertat ambulatòria que li permetria anar a aquesta compareixença perquè tan aviat com entri territori espanyol ha de ser posat a disposició judicial", ha abundat Santamaría.

Altres qüestions

A més, el Consell d'Estat ha rebut una consulta potestativa sobre diverses circumstàncies que poden donar-se al Parlament en el procés d'investidura del president català i sobre les que vol conèixer ja el criteri de l'òrgan consultiu.

En concret, el govern espanyol ha preguntat si un candidat que no sigui present al Parlament pot ser investit sense la seva presència i, de ser admès això per la Mesa de la cambra, si podria impugnar per aquest mateix procediment davant el TC. Igualment, ha demanat que, si s'admetés el vot delegat dels diputats exiliats a Brussel·les, si seria procedent denegar aquest vot delegat o, en cas que es permetés, acudir al Constitucional.