El diàleg s'enfanga a Madrid

El PDECat retira la moció acordada amb el PSOE a favor del diàleg dins del marc legal per pressions internes i el veto dels socialistes al referèndum acordat al Senat, mentre ERC es desmarca del text prèviament pactat

Publicat el 12 de setembre de 2018 a les 20:15
L'endemà de la Diada, novament massiva al carrer, s'ha evidenciat la manca d'unitat estratègica de l'independentisme i les dificultats del diàleg amb Madrid. Dues dinàmiques que han confluït al Congrés dels Diputats i al Senat, i que han acabat amb la retirada d'una moció del PDECat -pactada amb el PSOE- que defensava l'inici de converses entre la Generalitat i l'Estat dins de l'ordenament jurídic "vigent", és a dir, dins de la Constitució. La jornada ha estat frenètica, amb converses als passadissos del Congrés, telèfons -de Madrid a Waterloo, passant per Barcelona- que treien fum i reaccions a la xarxa que han tornat a ser decisives a l'hora de traçar els moviments del món postconvergent i d'ERC, que es miren de reüll.

Com ha estat la pel·lícula dels fets dels últims dies i hores? Segons diverses fonts consultades per NacióDigital, dilluns a la nit ja estava molt perfilat el pacte entre el PDECat i el PSOE per incloure la referència a l'ordenament jurídic "vigent" en la moció, que apostava per determinar les vies legals necessàries per tal que els catalans decideixin el seu futur. Aquesta versió, treballada pel portaveu dels nacionalistes al Congrés, Carles Campuzano, comptava amb el vist-i-plau de la vicepresidenta del PDECat, Míriam Nogueras, que és companya seva d'escó a Madrid. El contingut final ha transcendit aquest dimecres al matí per canals oficials, que s'esforçaven en situar el text com una via de negociació del referèndum pactat. 

[blockquote]Dilluns a la nit, el contingut de la moció pactada amb el PSOE estava enllestit i comptava amb el vist-i-plau de les cúpules del PDECat i de JxCat[/blockquote]
Davant les previsibles tensions que es generen entre els sectors que integren Junts per Catalunya (JxCat) -Campuzano és considerat dels més moderats d'aquest espai com a home fidel a Marta Pascal, defenestrada per Carles Puigdemont en el congrés que el PDECat va celebrar al juliol-, el contingut de la moció ha estat un dels protagonistes de la roda de premsa posterior a la roda de premsa del consell executiu. Elsa Artadi, consellera de la Presidència, ha assenyalat que no existien "contradiccions" entre la moció i el rumb del Govern, i opinava que no generava "distorsions". De fet, un dia després de la Diada, Artadi ha recalcat que la prioritat de l'executiu és el "diàleg" i la "negociació" per assolir un referèndum pactat.

La gènesi del viratge

A partir de primera hora de la tarda, però, la moció ha començat a naufragar. La CUP ha emès un comunicat molt crític amb el text pactat entre el PDECat i el PSOE, i al cap d'una estona ERC ha fet oficial a través de Twitter que no donaria suport a la moció. "En democràcia s’ha de poder parlar de tot. El límit és el respecte als drets fonamentals i als principis democràtics. La llei és mutable i no pot ser l’argument per limitar el diàleg. No donarem suport a la moció i treballarem per un diàleg sense condicions ni renúncies prèvies", ha apuntat la formació republicana des de les xarxes socials. "ERC ha fet d'ERC, un cop més, deixant-nos el desgast a nosaltres", es queixaven fonts del PDECat al vespre. L'esmena no s'havia pactat amb ells, però sí que s'havia "parlat", mantenen des de la sala de màquines nacionalista.
 
Nogueras, en tot cas, ha negat conèixer l'abstenció dels republicans -"no miro el seu Twitter", ha justificat- i ha apuntat que si s'ha pres la decisió de retirar la moció és perquè el PSOE els ha intentat colar "un gol". Per què? Per haver votat, al mateix temps que transcendia l'acord amb el PDECat, una moció molt dura al Senat contra el referèndum pactat al costat de PP i Ciutadans. "I no han fet cap esforç per rebaixar el text", destacaven fonts del partit. "Nosaltres ens prenem el diàleg seriosament", ha apuntat Nogueras.

Un altre factor, molt rellevant, ha influït en la decisió final. Es tracta del parer de Carles Puigdemont, president a l'exili. La vicepresidenta del PDECat va pujar graons al congrés del juliol gràcies al suport explícit de Puigdemont a un nom -el de Nogueras- que va ser proposat des de la presó per Jordi Turull. "S'ha implicat en el gir", assenyalen diverses fonts consultades de tots els sectors postconvergents. Totes les decisions, ha apuntat la vicepresidenta del partit, es prenen de manera "coordinada" amb ell. Un alt dirigent del PDECat manté que, a banda de Puigdemont, el president Quim Torra també ha format part de la cadena de decisió sobre la retirada de la moció pactada amb el PSOE.

La dificultat de l'entesa

L'escena viscuda a cavall de Barcelona, Madrid i Waterloo evidencia fins a quin punt és complicat instal·lar un context de diàleg franc entre administracions. Per dos motius principals: per la manca de concreció de Pedro Sánchez -la seva proposta de referèndum sobre l'autogovern, anunciada però no ampliada, és considerada insuficient per a l'independentisme- i per les mirades de reüll entre els partits que formen part del Govern. Sánchez es manté ambivalent, tancant la porta a qualsevol negociació sobre un referèndum ancorat en el suport granític de PP i Ciutadans a aquest posicionament però intentant instal·lar un clima diferent al de Mariano Rajoy quan ocupava la Moncloa.

[blockquote]El Govern enceta els tràmits per posar en marxa el procés constituent, però manté el referèndum acordat com a principal prioritat[/blockquote]
Puigdemont i Torra li han demanat en reiterades ocasions "intel·ligència política" al president espanyol, i la consellera Artadi s'ha desplaçat en les últimes setmanes a Madrid per posar el termòmetre del diàleg en reunions secretes, com la que va mantenir amb la vicepresidenta Carmen Calvo fa dues setmanes. El panorama és tan complex que, un dia després de la Diada, el Govern ha començat els tràmits per encetar el procés constituent mentre situava el referèndum pactat com a prioritat, i a Madrid s'hi ha viscut de nou la dificultat per establir canals amb l'Estat. La tardor no només serà calenta, sinó també rebuscada. Més que mai.