El Govern aspira a tenir diàleg permanent amb Sánchez a partir de la reunió de Pedralbes

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, admet que el format encara no està tancat quan queden només unes hores per la trobada entre presidents, consellers i ministres

Reunió del Govern del 20 de desembre del 2018
Reunió del Govern del 20 de desembre del 2018 | Govern
20 de desembre de 2018, 13:40
Actualitzat: 14:51h
El calendari parlamentari ha fet que la reunió del Govern s'hagi desplaçat aquesta setmana a dijous. De retruc, aquest canvi ha provocat que la cita de l'executiu català s'hagi celebrat només unes hores abans que Quim Torra i Pedro Sánchez es reuneixin al Palau de Pedralbes a partir de les sis de la tarda. La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha reclamat al líder del PSOE que "practiqui el diàleg" i a "transitar" aquesta via de manera "contínua" a partir de la cimera d'aquest dijous, encara pendent de tancar serrells formals. Malgrat aquest desgel, Sánchez no podrà aprovar els pressupostos -tot i el gest amb el sostre de despesa- "si actua com Mariano Rajoy".

La convocatòria d'havia d'enviar ahir per acreditar els mitjans, però des de la Moncloa es "van canviant maneres i interlocutors". Finalment serà a les set de la tarda i la consellera compareixerà després. Sobre el format de la reunió -garantida, segons ella-, ha indicat que hi ha dubtes sobre si hi haurà dos, tres o quatre consellers i ministres acompanyant els presidents. "Més enllà del format, l'important és l'actitud. Dono per fet que la reunió es farà i acabarem de veure si algun altre membre del Govern a banda de jo mateixa i Pere Aragonès hi anem", ha recalcat la consellera de la Presidència.

El més probable a hores d'ara és que el format sigui de presidents amb dos acompanyants. En l'acord al qual la Generalitat assegurava haver arribat ahir al migdia, l'alineació estava formada per Torra, Aragonès, Artadi i també la consellera de Justícia, Ester Capella. Per part de la Moncloa, els noms designats havien de ser Sánchez, la vicepresidenta Carmen Calvo i els ministres Meritxell Batet i José Luis Ábalos. Finalment, però, Calvo ha traslladat que preferien el format dels dos presidents amb dos membres de cada executiu, i ha demanat una estona a soles entre Torra i Sánchez.

Ordre del dia

Pel que fa a l'ordre del dia, s'hauria "avançat molt més" si s'hagués aprofundit en la via del diàleg. "Hem quedat que es podia parlar de tot, que es fixarien prioritats. Hem de veure com de manera endreçada i contínua transitem la via del diàleg", ha assenyalat Artadi. "L'emplacem a practicar el diàleg i no només a anunciar-lo", ha indicat. "Constatem, i és una evidència, que estem molt lluny. Aquesta és una realitat que tots som conscients. No avançarem si hi ha una reunió al juliol, i després al desembre, i no hi ha trobades formals mentrestant", ha apuntat.
 
La consellera de la Presidència ha lamentat que hi hagi dirigents del PSOE que apostin per un 155 a l'estil Pablo Casado, és a dir, dur i indefinit, i ha apuntat que les "dificultats" per tancar detalls "responen a les contradiccions internes" dels socialistes.

Sostre de despesa

"Els presos demanaven facilitar la reunió amb Sánchez perquè mai renunciem al diàleg. Forma part de la coherència de tots els agents polítics", ha apuntat la consellera de la Presidència. Preguntada pel vot favorable de PDECat i ERC al sostre de despesa del govern de Pedro Sánchez, Artadi ha volgut deixar clar que s'ha consultat amb el Govern. "Ens interessa que s'aprovi, suposa major disponibilitat de despesa per a la Generalitat", ha assenyalat la dirigent de Junts per Catalunya (JxCat).
 
Al juliol, ha dit, "sabien" que no s'aprovaria el sostre perquè es bloquejaria al Senat -on el PP té majoria-, i des d'aquell moment es va demanar a Sánchez que modifiqués la llei d'estabilitat pressupostària. El líder del PSOE "va tirar endavant" la idea però, en no tenir majoria a la mesa del Congrés, s'ha aturat. "Tots som conscients que la votació evidenciarà dues coses: el Senat ho tornarà a bloquejar, i que hi ha partits que prefereixen que la despesa sigui menor", ha recalcat la consellera.