
El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, vol posar en marxa d'acord una "carta de drets bàsics" per posar punt i final a les "greus diferències" en la qualitat de l'ensenyament als territoris de l'Estat. Segons ha explicat en la seva compareixença a la comissió d'Educació, Cultura i Esport del Senat, seran bases comunes que han de fer possible que tots els alumnes de l'Estat "accedeixin a un sistema educatiu de qualitat independentment de la comunitat autònoma on es trobin" i per garantir la "igualtat d'oportunitats" que estableix la Constitució.
"No estic en contra de la descentralització educativa, però hem de ser conscients que un sistema tan descentralitzat requereix per al seu bon funcionament de control i contrapesos, perquè només així podrem preservar principis tan bàsics com el d'equitat", ha dit.
El ministre ha justificat el seu discurs i la necessitat d'homogeneitzar l'ensenyament per les diferències entre els nivells educatius dels alumnes que segons ha assegurat recullen els estudis sobre fracàs escolar o excel·lència.
Per Wert, els estudis demostren que les diferències entre els alumnes dels territoris creixen cada cop més i que cal redreçar la línia que s'ha mantingut fins ara per evitar que es trenqui la igualtat d'oportunitats que ha de garantir el sistema públic d'ensenyament.
El ministre ha explicat que "cal plantejar fins a quin punt és convenient o no admetre que el sistema produeixi resultats tan dispars i si aquest fet és compatible amb la equitat que ha de ser la guia de la actuació dels poders públics".
El ministre ja havia anunciat mesures en aquesta mateixa direcció com la implantació d'un sistema d'avaluació "estàndards" a tot l'Estat que no afectaran negativament els resultats acadèmics dels alumnes que hi estaran sotmesos, però sí que poden servir per premiar els millors i per introduir "incentius positius" per als centres perquè es podran comparar els resultats que obtinguin els seus alumnes respecte a altres escoles.
El ministre també ha anunciat que té intenció d'impulsar de manera decidida l'ensenyament bilingüe castellà-anglès des de la cooperació amb totes les comunitats autònomes, algunes de les quals tenen els seus propis programes per dissenyar un programa de bilingüisme que vol aprovar a finals del 2012 i posar en marxa al curs 2013-2014. Aquest programa ha de servir perquè part de les assignatures s'imparteixin en anglès, en la línia de les escoles bilingues que ja funcionen a la Comunitat de Madrid.