La patronal de la petita i mitjana empresa Pimec celebra els seus 50 anys amb un seguit d'actes per tot el territori. Aquest dijous ha estat a Arenys de Munt, on el president de l'organització, Antoni Cañete, ha tingut un convidat d'excepció, l'expresident Jordi Pujol, amb qui ha mantingut un col·loqui i a qui ha agraït "els seus 23 anys de govern". Els periodistes han buscat unes declaracions de Pujol sobre l'aprovació de l'amnistia, avui al Congrés. Només al final de l'acte, l'expresident ha dit: "És una bona notícia".
Jordi Pujol ha preguntat a Cañete quina relació tenen amb els sindicats ("hi estem ben enfrontats però també ben parlats", ha respost) i ha elogiat el model econòmic i social d'Alemanya, un país "de grans empreses però que té un bon teixit de petites i mitjanes" i s'ha referit als pactes socials de sindicats i patronals alemanys. Ha assegurat que Catalunya no va bé políticament, però va millor del que sembla" i ha advocat perquè els responsables polítics "es posin d'acord també i que hi hagi una mica de seny". L'expresident ha afirmat que "els sindicats i les patronals ho estan fent bé", aclarint que "no ho dic per donar cova, ja no ho necessito".
L'expresident s'ha referit a "una societat que està una mica enervada, però el país, en general, és assenyat" i ha reiterat la tasca feta pels agents socials. En diverse socasions, ha aplaudit el discurs i la manera de fer d'Antoni Cañete, que l'ha "impressionat". "A vegades -ha dit-, el país fa la sensació que no anem prou bé, però hi ha bons directius. Pot haver estirabots, però té més solidesa i serietat del que sembla".
Pujol s'ha referit als orígens empresarials de la seva família, vinculada a Premià, al Maresme, "empreses petites, que van passar per rproblemes, es van arruïnar pe`ro després se'n van sortir". Ha recordat Agustí Contijoch, històric dirigent de la patronal de les pimes. Ha aconsellat Cañete que "consolidin" els avenços fets per Pimec
Cañete, en una primera intervenció, ha posat en valor la tasca feta des de Pimec, quan ja ha passat l'equador del seu mandat. Per això ha parlat de "passar comptes" del seu programa, centrat en fer "activisme empresarial", que vol dir participar en les entitats que representen els emprenedors; treballar per ser presents en els centres de decisió i treballar perquè es legisli en favor dels petits perquè es facin grans. Cañete ha explicat que l'entitat té 146.000 associats, un 20% més que a l'inici del mandat, i ha consolidat la seva presència a Brussel·les i a Madrid amb delegacions i estructura.
L'acte de Pujol amb Pimec es produeix en un moment especialment intens de lapugna pel lideratge patronal i quan Foment del Treball i Pimec -rivals històriques- protagonizen una agenda activíssima. La decisió del govern espanyol de reconèixer la representació de les organitzacions empresarials que tinguin la condició de més representatives en l'àmbit d'una comunitat autònoma obre les portes a l'entitat de Cañete al Consell Econòmic i Social, organisme destacat del diàleg social. Aquest dijous, Cañete ha qualificat aquest fet com a "extraordinari".
Ha explicat la lluita a Brussel·les per fer valer els interessos de les pimes enfront les grans corporacions, aconseguint que Ursula von der Leyen inclogués en l'agenda europea les prioritats de les pimes. Cañete ha valorat positivament la "llei crea i creix", que dona suport a les pimes, oblidades en els moments inicials de l'elaboració dels fons europeus.
La fi de l'"atado y bien atado"
Antoni Cañete ha recordat que sempre havia dit que la Transició acabaria en el món econòmic quan les pimes fossin en els organismes del diàleg social. L'"atado y bien atado" de Franco, ha assenyalat, es referia a àmbits com el polític, el militar o el judicial, però també havia quedat tot lligat i ben lligat l'àmbit econòmic.
Abans de començar l'acte, el president de Pimec ha valorat positivament l'aprovació de la llei d'amnistia, que ha considerat que "significa que un problema polític retorna a la política, d'on no hauria d'haver sortit mai". Cañete ha refermat el "respecte per la democràcia" de la patronal i per "allò que decideixin els ciutadans i les majories que es configurin". Aquesta ha estat la posició de Pimec des que es va plantejar l'amnistia.