Politica

El Parlament insta el Govern a apujar l'IRPF a les rendes més altes

La cambra demana que l'executiu aprovi en un termini de 6 mesos el nou pla de prevenció i reducció del frau fiscal amb els únics vot en contra de JxCat i ERC

ARA A PORTADA

Publicat el 22 de novembre de 2018 a les 12:40
El Parlament ha aprovat instar el Govern a incloure una proposta de reforma de l'IRPF en el projecte de llei de mesures fiscals i financeres per a 2019, és a dir, en la llei d'acompanyament dels pressupostos de l'any vinent. Segons el text, la reforma de l'impost ha de fer que "esdevingui més just i progressiu, especialment amb les rendes més altes".

El punt ha estat aprovat amb els vots a favor del PSC, comuns i la CUP, a més del vot "per error" d'un diputat del PP. Els altres tres diputats populars hi ha votat en contra, mentre que Cs, Junts per Catalunya (JxCat) i ERC s'hi han abstingut. La cambra també ha aprovat, amb els únics vots contraris dels partits del Govern, JxCat i ERC, que "en un termini de 6 mesos" el Govern doni llum verda al nou pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de les bones pràctiques tributàries per a 2019-2022.

Sobre la qüestió de l'IRPF, la diputada que ha presentat la moció, la socialista Alícia Romero, ha criticat que JxCat i ERC presentin esmenes "sense marge" i "genèriques" i que "no entrin en cap detall".

En aquest sentit, ha volgut posar d'exemple l'estudi encarregat per l'exvicepresident i exconseller d'Economia Oriol Junqueras, que, segons Romero, deia que calia "abaixar" l'impost per a les rendes baixes i "apujar-lo" per a les altes, i ha preguntat a l'actual Govern "què ha passat" davant del que considera un canvi de posició. De la mateixa manera, els ha titllat de ser "menys valents" i "menys generadors de justícia" que l'anterior executiu davant d'uns impostos que creu que "han gravat molt les classes treballadores".

JxCat denuncia la "demagògia" del PSC

De la seva banda, la diputada de JxCat Teresa Pallarès ha defensat que la moció presentada pel PSC el que "pretén" és "donar suport" al govern de Pedro Sánchez, i ha reclamat als socialistes "prou de demagògia" i que "cadascú reconegui què pot fer per a Catalunya" i que "ho faci". També s'ha volgut referir al govern espanyol el diputat republicà Lluís Salvadó, que ha criticat que els demanin votar els pressupostos de l'Estat perquè Catalunya disposi de més diners.

"Ens ho mirem amb certa perplexitat", ha assegurat, per lamentar que si el PSC no "els ha acceptat cap esmena" és perquè "estan més preocupats per competir amb Ciutadans que per ocupar l'espai central del pacte".

Pel que fa a Cs, el diputat José María Cano ha lamentat que el PSC se centri en "gastar més" i no en "gastar millor", i ha assegurat que a Catalunya ja "no es poden suportar més pujades d'impostos". En una línia semblant s'ha expressat el diputat popular Santi Rodríguez, que creu que en la moció socialista es volia instar a "augmentar el dèficit i els impostos", i en això el seu partit s'hi troba "en contra".

El grup de Catalunya en Comú Podem, a través del diputat David Cid, ha defensat que a Catalunya i l'Estat la pressió fiscal és "molt més baixa" que a d'altres països d'Europa, per això creu que "hi ha marge"; i la diputada de la CUP Maria Sirvent també ha volgut fer referència al context europeu per sentenciar que "el somni de la UE no ha estat mai un aliat favorable per a les classes populars catalanes".