El PP porta la «definició institucional» de Terra Lliure al Parlament

Una piulada del Memorial Democràtic sobre l'organització independentista armada obliga la vicepresidenta a donar explicacions a la cambra catalana

Publicat el 17 d’abril de 2014 a les 23:52
El PP està disposat aprofitar qualsevol escletxa del Govern per intentar enterbolir tot allò que faci referència no només al procés sinó a la recuperació de la memòria històrica. Ho ha tornat a demostrar un veritable ariet parlamentari dels populars contra el procés, el diputat Pere Calbó, que va posar el crit al cel per la “qualificació” institucional de Terra Lliure, organització armada ja dissolta.

Calbó va exigir explicacions per escrit a la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, per una efemèride publicada al Twitter del Memorial Democràtic -institució que depèn del seu departament- amb la que es recordava el naixement de Terra Lliure. “Fa 34 anys neix a la clandestinitat l'organització independentista armada Terra Lliure #catalunyaentransició”, deia la piulada. Una definició que no va fer gota de gràcia als populars i que han convertit en una autèntica croada parlamentària. L'exigència del PP passava per redefinir Terra Lliure com “organització terrorista” i no com “organització independentista armada”.

De fet, Ortega ha hagut de respondre per escrit amb una llarga explicació al diputat Calbó sobre la piulada per evitar que la piulada sortís de mare. Segons la resposta de Governació i Relacions Institucionals, a la que ha tingut accés Nació Digital,  la catalogació de Terra Lliure com a «organització independentista armada» va ser extreta de la pàgina 535 del llibre dirigit per l’historiador Manel Risques Corbella, Història de la Catalunya contemporània, Barcelona, Editorial Mina, 2006.

En aquest sentit, Ortega recorda que l'ampli currículum del Doctor Manel Risques per assegurar la solvència de l'expressió. Risques és professor d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona i en el citat llibre hi participen els doctors Borja de Riquer, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona; Josep M. Roig i Rosich, professor d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili; i Àngel Duarte, Catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Girona.

Així mateix, vicepresidència assegura que altres fonts que s’han consultat apunten altres definicions per a Terra Lliure. Com exemple, aporten la dirigida pels catedràtics d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, Carme Molinero i Pere Ysàs, De la dictadura a la democràcia, 1960-1980, volum 11 de la Història. Política, societat i cultura dels Països Catalans, dirigida per Borja de Riquer i publicada a Barcelona per Enciclopèdia Catalana l’any 2004, catalogaven Terra Lliure com a «organització revolucionària clandestina (fusió d’independentistes i grups armats –EPOCA i FAC–)».