El Suprem consulta els presos polítics sobre els indults

L'alt tribunal dona cinc dies a les defenses perquè es pronunciïn abans de presentar l'informe sobre si cal concedir el perdó als líders del procés

Oriol Junqueras, Raül Romeva i Joaquim Forn entrant a la presó després de la suspensió del tercer grau
Oriol Junqueras, Raül Romeva i Joaquim Forn entrant a la presó després de la suspensió del tercer grau | ACN
05 de maig del 2021
Actualitzat a les 16:36h
El Tribunal Suprem continua exhaurint els terminis per emetre l'informe preceptiu sobre si cal concedir o no els indults per als presos polítics. Ara, l'endemà de les eleccions a Madrid, ha donat un termini de cinc dies a les defenses perquè es pronunciïn sobre la qüestió, una vegada ha escoltat la Fiscalia -que s'hi oposa- i l'Advocacia de l'Estat -que ha esquivat el tema. Els indults no els han demanat els presos, que volen l'amnistia, sinó terceres persones.

Quan les defenses dels líders de l'1-O donin el seu punt de vista sobre la qüestió, el Suprem podrà emetre l'informe preceptiu i no vinculant sobre la conveniència de concedir el perdó als presos. Quan això passi, la qüestió arribarà al Ministeri de Justícia, que ho haurà de traslladar al consell de ministres per prendre una decisió. Tot apunta que l'informe del Suprem arribarà a mitjans de maig, després de les eleccions de Madrid.

El resultat electoral, amb una victòria sense discussió del PP d'Isabel Díaz Ayuso, ha deixat tocat el PSOE i ha precipitat l'adeu de Pablo Iglesias de la política. Tot plegat, ha posat en entredit les expectatives de diàleg amb Catalunya i podria condicionar la decisió que prengui el govern espanyol sobre el perdó.

Cuixart rebutja l'indult

La primera reacció ha estat de Jordi Cuixart. El president d'Òmnium ha rebutjat l'indult i ha deixat clar al Suprem que no acceptarà cap "humiliació". "Ni penediments ni indults", ha dit Cuixart a través de Twitter, i ha assegurat també que "la defensa de la democràcia no admet xantatges". "Ho tornarem a fer", ha insistit.

El Suprem està pendent ara del posicionament de les defenses per acabar els informes sobre el perdó que haurà d'enviar al govern espanyol abans que el consell de ministres prengui una decisió. Podem, en principi, està a favor de concedir els indults i insisteix en una reforma del delicte de sedició. Al PSOE, les veus són diverses, però el líder del PSC a Catalunya, Salvador Illa, demanava dilluns que, quan la qüestió arribi al consell de ministres, no es deixi passar el temps abans de prendre una decisió.