Afortunadament, l'Estat Català tindrà el privilegi de situar la legitimitat d'origen en la voluntat democràtica dels ciutadans. Així que neixerà sense zones fosques a ocultar, compromisos immorals a mantenir, ni privilegis a protegir. I una de les primeres accions legislatives haurà de ser liquidar definitivament la legalitat franquista que va afusellar el president Companys i que encara manté milers de cadàvers als marges de les carreteres.
La República Catalana no derivarà del franquisme i, per tant, tindrà l'obligació -com la resta de democràcies del món- de perseguir, jutjar i empresonar els criminals de la dictadura. La llei de punt final que sosté la constitució espanyola del 78 no podrà protegir, en territori català, torturadors i assassins. Naturalment, la legalitat catalana -com ja passa ara- considerarà legítim el fil institucional que enllaça amb la Generalitat republicana i l'exili. I el franquisme s'ensenyarà a les escoles de la mateixa manera que ho fan les escoles alemanyes respecte al nazisme o les franceses amb el règim de Vichy.
Però abans que passi això, l'església catalana haurà de decidir si és hereva de l'abat Escarré o del cardenal Gomà. Els seus morts, que consti, també són nostres i em sembla bé que se'ls recordi i se'ls honori. Només es tracta que ells vulguin fer el mateix.
Els dictadors van a l'infern
Ara a portada
-
-
-
Societat Més romana que espanyola: l'Església catalana, davant del Vaticà post-Francesc Pep Martí i Vallverdú
-
Política Espanya ha donat 46 contractes a indústries militars israelianes en plena guerra a Gaza Redacció
-
Ciutats Sau instal·la alarmes per advertir la població en cas de trencament de la presa Arnau Urgell i Vidal
Publicat el 13 d’octubre de 2013 a les 21:59
Et pot interessar
-
Política L'Ajuntament de Madrid multa Pablo Iglesias per excés d'aforament al seu bar
-
Política Junts demana «ajuda» al municipalisme davant de la «desconstrucció nacional» del Govern
-
Política Primer any sense conflictes constitucionals entre Catalunya i l’Estat
-
Política Espanya és el país que menys inverteix en defensa de l'OTAN