«Els qui van exculpar Jordi Pujol pel cas Banca Catalana no es van ni mirar els papers»

Jutges i magistrats expliquen en un llibre el desinterès de la justícia per investigar a fons

Publicat el 21 de març de 2015 a les 08:54

Jordi Pujol. Foto: Adrià Costa


"Banca Catalana: caso abierto" (Península) és el títol del llibre que Pere Rios presentarà dilluns. El periodista recupera documentació del sumari per intentar demostrar "l'enriquiment" de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol en el controvertit cas als 80, on se'l acusava a ell i a altres directius de l'entitat d'un suposat desviament de fons. 

A més, inclou entrevistes amb alguns dels jutges i els fiscals, on expliquen que "la majoria" dels magistrats del tribunal que va exculpar Pujol "ni tan sols es van mirar els papers", i que van assistir a la deliberació amb el vot prefixat, convençuts que se'ls pretenia "utilitzar políticament". Els fiscals fins i tot asseguren que només "10 o 12" dels 41 magistrats van recollir part de la documentació que havia d'ajudar a decidir el vot.

La confessió de l'expresident sobre els diners que va tenir amagats durant dècades a un paradís fiscals va aixecar algunes sospites que van relacionar aquells comptes amb el polèmic cas Banca Catalana, obert i tancat als anys 80, quan Jordi Pujol tot just començava la seva carrera al capdavant de la Generalitat. Al calor d'aquesta actualitat, el periodista d'"El País" Pere Ríos ha publicat 'Banca Catalana: caso abierto', que es presenta dilluns de la mà de l'autor i els fiscals que van portar el cas en el seu dia, José María Mena i Carlos Jiménez Villarejo. 

Els dos fiscals formen part dels testimonis que Ríos entrevista per a aquesta obra i que, junt a altres, ofereixen el seu testimoni i expliquen la seva versió dels fets. En aquest sentit, Mena i Villarejo sumen a alguns dels jutges que formaven part de l'Audiència Territorial de Barcelona i que va exculpar Pujol dels delictes que se li atribuïen per abonar la tesi que "la majoria" dels magistrats d'aquell tribunal van decidir el seu vot sense estudiar el cas en profunditat.

Una d'aquestes magistrades amb és Margarita Robles, que va votar a favor del processament a Pujol. Segons explica al llibre, alguns dels seus companys li van dir directament que no pretenien ni llegir el sumari. "Em va dir: 'Jo, per suposat que no em vaig mirar tots els papers", confessa Robles. 

Segons la magistrada el motiu era molt clar. "No sé qui, però algú va fer arribar als magistrats que estaven sent utilitzats en la lluita política entre socialistes i Convergència, i que per a això s'estava utilitzant el procediment judicial pel simple fet de la interposició de la querella", explica Robles, qui no dubta en afirmar que aquells companys seus "partien de la base que es volia utilitzar als magistrats i que era evident que no hi havia delicte sense llegir-se la documentació perquè hi havia molts papers".