En Comú Podem demana al Congrés que s'invalidin els judicis de «repressió política» del franquisme

La confluència que encapçala Xavier Domènech presenta una proposició no de llei en què demana la nul·litat del consell de guerra contra Companys

Publicat el 14 d’octubre de 2016 a les 13:37
Actualitzat el 14 d’octubre de 2016 a les 14:42
En Comú Podem vol que el Congrés posi en marxa les mesures necessàries per anul·lar tots els tribunals de "repressió política" celebrats durant el franquisme. La confluència d'esquerres que encapçala Xavier Domènech ha registrat aquest divendres, vigília de la commemoració de l'afusellament de Lluís Companys, una proposició no de llei en la qual fa aquesta reclamació i també demana que el govern espanyol iniciï "totes les accions necessàries" per anul·lar el consell de guerra al qual va ser sotmès l'expresident. De fet, el Congrés dels Diputats ja va aprovar una proposició no de llei en aquest sentit el 28 de setembre del 2004 que no s'ha complert. 

La proposició també insta a "demanar perdó" tant als familiars de Companys com a la Generalitat de Catalunya i al poble català "com a reconeixement del dolor infringit".

"Transcorreguts 38 anys des de la proclamació de la Constitució que declara Espanya com un estat democràtic i de dret que propugna com a valors superiors la llibertat, la justícia i la igualtat és necessari rehabilitar aquelles persones que van ser assassinades per defensar la democràcia", assegura el text de la proposició. També plantegen que aquesta rehabilitació no serà completa fins que es declarin nuls els judicis practicats per un estat que, "com el franquista, en cap cas pot ser considerat com un estat de dret".

Segons la confluència d'esquerres, la reivindicació de la nul·litat del consell de guerra al qual va ser sotmès Companys és una manera d'iniciar la rehabilitació de l'honor de totes les persones que van ser "perseguides" durant el franquisme". La invalidació del seu judici, afirmen, ha de ser el "pròleg" de la invalidació de tots els judicis que es van fer durant la dictadura per part de "tribunals específics de repressió política".