ERC colla Sánchez pel diàleg i posa en joc el seu futur a la Moncloa

Aragonès adverteix el president espanyol que necessitarà l'independentisme si vol ser reescollit i Rufián alerta que el fracàs de la negociació seria imputable al gruix de l'esquerra estatal

Pere Aragonès i Pedro Sánchez, abans de l'última reunió de la taula de diàleg.
Pere Aragonès i Pedro Sánchez, abans de l'última reunió de la taula de diàleg. | Adrià Costa
16 de febrer de 2022, 19:44
Actualitzat: 20:05h
Si no funciona la taula de diàleg, el futur de Pedro Sánchez a la Moncloa es veurà compromès. Aquesta legislatura i, si el resultat electoral li permet abordar la reelecció, també en la següent. Aquest és el missatge que han llançat aquest dimecres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el cap de files d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, en un moment en què la mesa de negociació es trobada bloquejada -la Moncloa es nega a posar cap data concreta damunt la taula per tornar a reunir-la públicament- i en què el els republicans noten com la resta de l'independentisme recela de l'estratègia d'entendre's amb el govern espanyol. La conferència del president no ha servit -per ara- a l'hora de fer recapacitar Sánchez, que en la sessió de control al Congrés s'ha compromès genèricament amb el diàleg però sense aterrar cap proposta, exigència que li fa sempre Aragonès.

Els dirigents republicans, tant al partit com al Govern, admeten que la situació no és la desitjada, i que la Moncloa "no col·labora". "Només es mouran quan ens necessitin", assenyalen aquests dies des de la sala de màquines de l'executiu, on ja situen a la primavera qualsevol reunió de la mesa de negociació. La taula de diàleg, recorden, va sorgir de l'acord d'investidura signat amb el PSOE per permetre la investidura del seu líder un cop celebrada la repetició electoral, i per ara el seu compliment és escàs: dues reunions públiques que sempre han estat a mercè del calendari electoral i, també, de les onades de la pandèmia. Aragonès ha aprofitat una entrevista al programa Els Matins de TV3 per recordar que, si Sánchez és a la Moncloa, és gràcies a l'independentisme.

Un missatge que ressona en un moment en què el líder del PSOE veu com l'ascens de la dreta i l'extrema dreta -com ja ha passat a Castella i Lleó- comprometen el seu futur en cas que sumin a les properes eleccions espanyoles. Els càlculs del Govern indiquen que, si no hi ha imprevistos en el transcurs de la legislatura, els comicis poden celebrar-se a principis del 2024, esgotant tots els terminis que marca la llei electoral. Aragonès ha volgut advertir Sánchez, per tant, que només amb el suport de l'independentisme -especialment d'ERC, tenint en compte l'aversió de Junts a l'hora de col·laborar amb el PSOE- podrà mantenir-se en el poder. Rufián ho ha resumit de manera més gràfica: només la taula de diàleg el salvarà de "fer les maletes" de la Moncloa.

"És evident que a l'Estat sempre li costarà entrar a debatre el futur de Catalunya o la proposta que ells tinguin. Està més còmode en un empat infinit, en una situació cronificada i no en trobar solucions", ha remarcat el president de la Generalitat, que dilluns va obrir una nova via argumental per advertir Sánchez basada en el fet que una hipotètica majoria de PP i Vox -ara en disputa per les negociacions a Castella i Lleó- no serà responsabilitat de l'independentisme. Rufián ha acusat implícitament Sánchez de valer-se de l'ascens de la ultradreta per afermar el projecte del PSOE, però l'ha avisat que això pot comportar que Vox creixi fins als 80 escons i que al davant no hi tingui Pablo Casado, en qüestió com a líder del PP, sinó Isabel Díaz Ayuso.

En el flanc intern, Aragonès ha optat per la prudència després de les crítiques de Junts i la CUP al contingut de la conferència de dilluns, però tampoc s'ha estat de fer arribar missatges als socis de coalició. Ha lamentat, en aquest sentit, que tots els missatges negatius sobre la intervenció al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) se li hagin traslladat en públic. Ha aprofitat per negar, com ja va fer ahir la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que hagués dit que els indults fossin una concessió derivada d'una negociació amb l'executiu espanyol. Li ha demanat a Jordi Sànchez, secretari general de Junts, que tenia disposició per parlar amb ell per telèfon per qualsevol aclariment.

Amb qui sí que va parlar ahir el president va ser amb Carles Puigdemont, cap de files del Consell per la República, que dimarts li va demanar "respecte" per l'estratègia de l'exili. En una roda de premsa a Brussel·les, l'expresident de la Generalitat ha insistit -com ja va fer a l'octubre- que el retorn dels exiliats només es pot produir a través d'una "solució política" aïllada de la taula de diàleg -que ha tornat a criticar, perquè segons ell ja se'n pot constatar el "fracàs"- per evitar temptacions d'atencions personals que no resolguin el conflicte de fons. Aragonès, en la pugna pel diàleg, batalla tant amb Sánchez com amb els socis de Junts, que no tenen intenció de variar l'alineació vetada en la trobada del mes de setembre. Quan es torni a posar data a la mesa, el president haurà de tornar a atendre dos fronts al mateix temps.