ERC intensifica el debat intern per convertir-se en soci de Collboni

Els republicans, que han "accelerat" converses amb el PSC, convoquen assemblees als casals de Barcelona per prendre una decisió; l'alcalde veu més viable un bipartit d'esquerres sense els comuns per falta de connexió amb Colau

Elisenda Alamany, amb Ernest Maragall, a l'Ajuntament de Barcelona
Elisenda Alamany, amb Ernest Maragall, a l'Ajuntament de Barcelona | Hugo Fernández
Joan Serra Carné / Carme Rocamora
22 de gener del 2024
Actualitzat a la 13:37h
Les peces d'un pacte entre el PSC i ERC a Barcelona van encaixant. Després que la nova cap de files dels republicans a l'Ajuntament, Elisenda Alamany, admetés divendres que el seu grup havia "intensificat" i "accelerat" converses amb els socialistes per explorar un acord de govern, la formació ha activat el debat intern per prendre una decisió, que requeriria l'aval orgànic de la Federació de Barcelona. 

Aquesta setmana està prevista una ronda d'assemblees als casals barcelonins per analitzar l'entesa amb els socialistes, que han governat en solitari en els primers mesos de mandat. Fins i tot es preveu que els debats es facin unificant convocatòries amb diversos casals de la ciutat. Tot i que al partit circumscriuen les reunions amb les bases a la "continuació d’un procés de debat" iniciat a finals de novembre amb una assemblea de Barcelona -abans d'obrir converses amb Collboni-, els moviments van prenent cos per agilitzar la discussió. De l'acostament entre el PSC i ERC només n'ha informat públicament Alamany mentre l'alcalde, Jaume Collboni, es continua imposant silenci. Dels despatxos d'alcaldia només en surt el missatge que s'exploren converses de "forma regular" amb els grups del consistori.

El cert, però, és que Collboni està afermant una tercera via, la d'un pacte mirant cap a l'esquerra, només amb els republicans. Malgrat que no li atorgaria una majoria absoluta -10 regidors socialistes i 5 republicans, per sota dels 21 necessaris-, l'alcalde és conscient que no es podria articular una entesa per desbancar-lo, per la incompatibilitat entre Junts i Barcelona en Comú, que fa impossible un escenari de moció de censura. Un pacte amb ERC, doncs, facilitaria a Collboni enfortir el govern i podria perseguir acords puntuals a partir de la geometria variable. Fins i tot podria aprovar els pressupostos amb una qüestió de confiança, una opció plausible aquesta primavera, el límit que es marca l'alcalde per tenir disponibles els comptes.

I els republicans s'hi posen bé per pactar. Tant és així que, coincidint amb la compareixença d'Alamany de divendres, des de la Federació de Barcelona ja s'informava als casals de l'estat de les negociacions amb el PSC. En el missatge dirigit a les bases -previ a la convocatòria de les assemblees i en què es confirmaven les converses amb Collboni- s'apuntava que Barcelona "necessita un govern fort" que "sigui capaç de desplegar polítiques progressistes". En el mateix enunciat, s'insinuava que amb ERC al govern municipal es podria revertir la percepció que la capital viu d'"esquena al país".
 

Desconfiança de Puigdemont, fredor amb Colau

Fins ara, el PSC tenia dues opcions sobre la taula -una entesa amb Junts o un pacte d'esquerres amb els comuns i ERC-, però cap dels dos camins l'acaba de convèncer. Tot i la proximitat en el model de ciutat amb el grup de Xavier Trias i la solidesa de les negociacions, Collboni desconfia del rol de Carles Puigdemont en les decisions rellevants. Episodis com el que es va produir al Congrés amb la discussió dels decrets òmnibus de Pedro Sánchezno van passar inadvertits a l'alcaldia, que tem dificultats quan Trias abandoni l'Ajuntament. El president a l'exili vol "mans lliures" per collar Sánchez i és refractari als pactes amb el PSC per més que el seu partit estigui, després de deixar el Govern i perdre tres de les quatre diputacions, a la intempèrie institucional.

Al seu torn, la convivència amb els comuns s'ha degradat. Tot i que els vots de Barcelona en Comú li van regalar la investidura gràcies a una maniobra in extremis en la que va participar el PP, Collboni ha encaixat malament l'oposició dels seus exsocis, que ja l'han reprovat amb l'argument de la inacció. L'alcalde i Colau no s'havien intercanviat missatges en els dos últims mesos del 2023 i aquesta setmana Collboni va posposar la reunió prevista dijous, coincidint amb la intensificació de les converses amb ERC.

La fredor de la relació amb Colau dificulta una entesa, fins al punt que fonts socialistes el veuen "complicat" si ella es manté a l'Ajuntament. Al partit entenen, a més, que pactant primer amb ERC s'abaratiria una negociació posterior amb els comuns, sempre que l'exalcaldessa no en fos protagonista. Ara mateix, però, el tripartit no és un escenari madur, encara que Colau l'hagi reivindicat de nou. De fet, la dirigent dels comuns ha insistit aquest dilluns que l'opció d'un govern "progressista" a la capital catalana és un "100% probable".
 

El viratge d'ERC després de Maragall

L'acostament entre el PSC i ERC ha coincidit ambl'adeu d'Ernest Maragall de l'Ajuntament, que mantenia una relació tibant amb Collboni i el PSC. Des d'aquell 22 de desembre, les coses han canviat. Alamany, nova líder del grup, mai havia descartat entrar al govern si això atorgava centralitat a ERC. I, tot i que en l'arrencada de l'any havia projectat la voluntat d'exercir a l'oposició si els socialistes perseguien una entesa amb Junts -missatge que ara es llegeix com una maniobra de distracció-, les negociacions amb l'alcalde es van fer robustes.

El discurs oficial d'ERC és de prudència. En la compareixença pública, Alamany va situar les converses en un estadi "inicial" i va circumscriure-les al "model de ciutat", però el partit ja fa moviments per madurar una decisió i arraconar Junts institucionalment és també un incentiu. I al PSC hi veuen una sortida per deixar la solitud dels 10 regidors i afermar el govern. A Barcelona, el mandat s'ha abonat als girs de guió.

La línia de la prudència és la que manté també el partit a escala nacional. En roda de premsa aquest dilluns la portaveu Raquel Sans ha reiterat que existeixen "converses" amb el govern de Collboni, però incipients, i ha negat que siguin "negociacions". "No estem en cap fase de decidir sobre res", ha insistit. En tot cas, ha assegurat que la decisió la prendrà la Federació de Barcelona.
Arxivat a