ERC promourà que tots els ajuntaments sancionin les elèctriques que tallin la llum

Els republicans defensaran una moció als consistoris que també insta a avançar cap a un model basat en les renovables i sense oligopolis | Rovira denuncia que l'Estat beneficia les gran subministradores i això fa pujar el preu de la llum, reduir la competitivitat i provocar pobresa energètica

21 de febrer de 2017, 14:13
Actualitzat: 14:33h

Marta Rovira, amb Jordi Solé, Ferran Civit, Gabriel Rufián i Montse Benedí, en roda de premsa. Foto: ERC


ERC vol que els ajuntaments catalans siguin proactius en una transició energètica que passi d'un model "que fomenta els beneficis particulars, fa poc competitives les empreses i genera pobresa energètica" a un de basat en les renovables i les subministradores de tamany més reduït. Per això, aquest dimarts ha donat a conèixer les actuacions que els republicans estan impulsant des de totes les administracions, però també ha presentat una moció que presentaran els seus grups municipals als consistoris on governa o hi té presència per tal que, a nivell local, també s'impulsin mesures per al canvi de model.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha subratllat que ERC impulsa "el canvi social" per superar "el model oligopolístic de l'Estat, que genera una de les factures més cares d'Europa sense explicar-nos quin cost real té la seva producció" i que engreixa "aquest estat que només treballa pels interessos d'uns pocs, els beneficis de les companyies subministradores". Per contra, ha posat com a exemple d'alternativa les actuacions d'ajuntaments com el de Sabadell, amb alcalde republicà, entre les quals el compliment de la llei contra la pobresa energètica, que permet sancionar aquelles companyies que tallen la llum d'usuaris sense avisar els serveis socials dels consistoris, per verificar si hi viuen famílies en situació de vulnerabilitat.

En concret, la moció que defensaran insta a que cada ajuntament tingui un pla per establir agències locals que treballin com promocionar aquest canvi, aprovi bonificacions fiscals a tota la gent que intenta treballar des del seu àmbit privat pel canvi (generant autoconsum, usant vehicles elèctrics...), estableixi clàusules de contractació, per promoure el subministrament d'energies renovables i vehicles elèctriques, informant la ciutadania sobre les mesures contra la pobresa energètica, o sancionant aquelles empreses que incompleixen la normativa sobre la matèria. "Si l'Ajuntament de Sabadell ho està podent fer, ho han de poder fer la resta d'ajuntaments del país", ha insistit Rovira, que igualment ha apuntat que "l'adveniment de la República ens donarà un impuls per fer aquesta transició energètica" a nivell nacional.

Mesures des de tots els parlaments

Sigui com sigui, el diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián ha destacat que els republicans no estan "en política per quedar bé, perquè ens regalin un lloc a segons quins consells d'administracions de segons quines companyies elèctriques", sinó "per intentar defensar la nostra gent, la immensa majoria de la ciutadania". "A banda de l'alliberament nacional, a banda de la sobirania del nostre poble, n'hi ha d'altres, com l'energètica", ha destacat, i ha detallat algunes mesures que promouen al Congrés, per garantir que els usuaris paguin la llum que realment consumeixen, per establir noves xarxes de subministrament energètic o per fomentar l'autoconsum.

Al seu torn, l'eurodiputat Jordi Solé ha denunciat que "el preu de l'energia a l'estat espanyol és quasi el doble que a països com Suècia" i que, "entre 2008 i 2014, el preu ha augmentat el doble que a la resta dels estats membres de la UE", fet que provoca que "les empreses es poden veure obligades a estalviar per altres bandes, com en costos laborals". El diputat Ferran Civit ha apostat per un "model horitzontal" i "xarxes 100% renovables" en què "la ciutadania tingui tot el poder i pugui tenir accés a l'energia, sense que sigui un llast".

Finalment, la regidora de l'Ajuntament de Barcelona Montse Benedí ha lamentat que el govern d'Ada Colau passa "massa ràpid del sí que es pot al no hem pogut" en qüestions com el model energètic,  i li ha demanat que, "contra la pobresa energètica, cal lluitar amb rigor, sense partidisme". "Que anunciï fets i no intencions", ha insistit, i ha recordat la proposta d'ERC de crear un "operador municipal d'energia", defensada des del 2013, un organisme "que permetria trencar l'ogilopoli energètic".