Fachin estripa el carnet de Podem i explora aliar-se amb ERC o la CUP el 21-D

El també diputat de CSQEP carrega contra la consulta per coaligar-se amb els "comuns" i afirma que estudia anar a una altra llista junt a crítics de Podem que el seguiran | Assegura que no s'ha fet independentista i critica l'intervencionisme d'Iglesias: "Per fer política a Catalunya al dictat d'un despatx de Madrid ja hi ha Iceta"

Albano Dante Fachin
Albano Dante Fachin | Adrià Costa
06 de novembre de 2017, 10:59
Actualitzat: 22:41h
El diputat de Catalunya Sí que Es pot (CSQEP) al Parlament, Albano Dante Fachin, ha decidit dimitir com a secretari general de Podem a Catalunya i també ha estripat el carnet de la formació liderada per Pablo Iglesias per "coherència". Així ho ha explicat aquest dilluns en una roda de premsa, on ha informat que serà diumenge quan decidirà si ell i els seus seguidors que també marxin de Podem participen a les eleccions del 21-D junt a alguna altra formació.

La decisió, segons ha explicat, la pren després de la "intervenció" que Pablo Iglesias va fer de la marca catalana convocant des de Madrid una consulta a les bases sobre si participar a les eleccions del 21 de desembre en coalició amb Catalunya en Comú. De fet, la direcció estatal del partit ja va dictaminar divendres que, si Fachin no dimitia, el cessaria després de saber-se el resultat de la consulta sobre el 21-D.

El mateix Fachin ha informat que fins ara ha parlat amb ERC, CUP i Procés Constituent, i considera que PDECat està a un "altre univers", motiu pel qual veu difícil que pugui coincidir en alguna coalició on hi hagi la formació de Carles Puigdemont. "Parlarem amb qualsevol organització que respecti uns drets mínims", ha explicat, amb la qual es podria presentar el 21 de desembre junt a "tota aquella gent que no accepta la imposició", si s'arriba a uns acords mínims, i ha exposat: "Els hem transmès que hi ha coses que no compartim d'horitzó polític, però fem una reflexió profunda que, davant la situació a Catalunya, independentistes i no independentistes poden col·laborar amb eixos de radicalitat democràtica".

Un partit instrumental per fer coalició

En aquest sentit, ha posat com a exemple l'1-O, quan es va demostrar que "gent que pensa diferent pot defensar la democràcia agafats de la mà" i és "capaç d'enfrontar-se a a la repressió". Ara bé, el PDECat queda encara molt lluny: "No és que hi estigui allunyat, està a un altre univers". Per això, veu molt difícil coincidir en una llista unitària de país. En tot cas, ha insistit que ell no fitxarà per cap altre partit, sinó que, en cas que hi hagi un acord amb una altra formació i els membres de Podem que el seguiran fora del partit, podrien presentar-se conjuntament. Encara que no hi hagi una coalició àmplia de les esquerres independentistes, si hi ha un acord per presentar-se amb un punt en comú, no veu "cap problema" amb formar part d'alguna de les llistes, però deixant clar que "no seria una decisió individual".

Així, ha subratllat que no té res tancat i que, si dimarts hi ha un preacord, es registrarà un partit instrumental amb què fer coalició, la qual es ratificarà diumenge per part de l'equip que segueixi Fachin. I és que afegeix que són molts els cercles de la marca catalana que titllen la decisió d'Iglesias de "delirant i que ha ficat la pota altra vegada". Tot i això, ha explicat que encara no ho ha comunicat a Iglesias i ha avançat que tot i que membres de l’executiva li ha tramès que el seguiran, els ha demanat que esperin i no lliguin la seva decisió de dimitir a la de la resta de la direcció catalana.

A la roda de premsa ha aprofitat per explicar que les formes de la direcció estatal de Podem van en contra de les que se suposen a la formació i, com que Fachin entén que no es correspon amb les formes de fer de Podem, pren aquesta decisió: "Dimitiré com a secretari general quan acabi aquesta roda de premsa i deixaré la militància de Podem i Podemos".

En concret, Fachin critica que la consulta imposada s'ha fet amb unes dates que impedeix marge per explorar altres coalicions -se sabran els resultats dimarts, quan es tanca el període per registrar-les-, no es té en compte el programa de la candidatura, ni tan sols les formes per triar els seus membres -Podem exigeix que es faci per primàries, mentre que Catalunya en Comú ja ha optat per reservar el tercer lloc a la formació d'Iglesias, pactant-ho amb el líder estatal abans que s'acabi la consulta a les bases-. Ho considera, per tant, una "confluència incondicional" i "tractar els inscrits a Podem de menor d'edat".

Limitacions a la direcció catalana

Igualment, lamenta que totes les dificultats que es van al·legar per fer la consulta en relació a si Podem havia de participar a l'1-O -quant a terminis per preparar el dispositiu i el recompte- han desaparegut en aquest cas, que no es deixa a la direcció catalana fiscalitzar el recompte i que la cúpula estatal envia comunicats als inscrits catalans sense passar per la cúpula catalana i firmant en el seu nom.

Tampoc no hauria pogut revisar les actes dels cercles que teòricament volien forçar una assemblea a Podem Catalunya i Fachin critica que hagi caigut malament la imatge d'ell abraçant-se amb el portaveu ajunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, davant de l'Audiència Nacional, durant les declaracions dels membres del Govern de la setmana passada. "Hi tinc moltes diferències, però davant la repressió, res m'hi separa", ha asseverat, i ha recordat que Iglesias va sopar amb Oriol Junqueras a casa de Jaume Roures "d'amagatotis". "Quan la repressió creixi, Podem supeditarà la seva capacitat de solidaritat a la pressió mediàtica o els càculs electorals?", s'ha preguntat.

Impossibilitat per reunir-se

Així, ha carregat contra Iglesias per no haver volgut reunir-se am ell per buscar vies de col·laborar amb els "comuns" malgrat que li va enviar una carta l'1 de juliol, així com el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, tampoc no li ha donat cita, tot i que ho hauria demanat en reiterades ocasions des del 6 de juliol. "Va preferir que Iglesias ho resolgués des del seu despatx de Madrid", ha etzibat.

De la mateixa manera, Fachin ha lamentat que Iglesias hagi assumit "el marc del PP, el PSOE i C's" quan considera que "parlar o tocar-se amb independentistes és pecat" o que hagi passat de parlar de "tombar el règim i el cadenat del 78" a valorar "els consensos del 78", cosa que suposa "un gir de 180 graus". Igualment, apunta que, "per fer política a Catalunya al dictat d'un despatx de Madrid ja hi ha Miquel Iceta", motiu pel qual assegura que Podem "ha deixat de ser una eina útil".

Igualment, Fachin ha criticat que Podem hagi optat per limitar l'autonomia de les organitzacions territorials del partit i la capacitat de treball de la comissió de garanties. "Els paral·lelismes entre el que ha passat entre Podem i Podemos són grans respecte el que passa entre Catalunya i Espanya", ha lamentat, i considera "greu que Iglesias parli de sobiranies compartides".