Felip VI recepta respecte a la llei i diàleg «sincer» per garantir la unitat d'Espanya

El rei ha demanat també combatre "amb fermesa" la corrupció | ERC no ha assistit a l'acte i el PDECat, el PNB i Units Podem hi han anat però no han aplaudit | El monarca visitarà Barcelona aquesta tarda i coincidirà amb Puigdemont

Felip VI, al Congrés
Felip VI, al Congrés | Congrés dels Diputats
17 de novembre de 2016, 13:11
Actualitzat: 18:59h
Aquesta serà una legislatura difícil i de grans reptes per a l'estat espanyol. Especialment per afrontar la sortida de la crisi, garantir la governabilitat d'un PP en minoria i gestionar el repte independentista català. Conscient que la monarquia necessita justificar el seu paper i guanyar una credibilitat basada en la renovació, el rei Felip VI ha entonat un discurs en la inauguració de la legislatura de les Corts Generals al Congrés en el qual ha posat deures tant al govern espanyol com als independentistes catalans. Als primers els ha demanat que siguin capaços d'obrir un diàleg "sincer i real" tot reconeixent que la pluralitat "enriqueix". Als segons, els ha deixat clar que cal respectar la llei.

Felip VI busca ser un monarca que no generi anticossos. De fet, és el primer cop que inaugura una legislatura des que va ser proclamat rei d'Espanya el 19 de juny de 2014 i ho ha fet amb una ERC que s'ha negat a fer acte de presència i el PDECat, el PNB i Units Podem negant-li l'ovació. El rei ha onejat els valors de la Constitució espanyola i ha exigit el compliment de la llei com a condició substancial per garantir la democràcia i l'estat de les autonomies. "El respecte als tribunals és una garantia essencial de la democràcia. En un estat de dret la primacia de la llei elimina l'arbitrarietat dels poders públics i assegura la llibertat dels ciutadans", ha afirmat. A la vegada, però, ha apel·lat a un diàleg entre governs que fins ara no s'ha produït. Un diàleg que, ha dit, ha de ser "sincer i real" sense trair la fesomia de l'estat espanyol. "Espanya no es pot negar a ella mateixa tal i com és ni pot renunciar al seu propi ésser i al patrimoni comú construït per tots", ha advertit Felip VI.
 

La família reial espanyola, aquest dijous al Congrés. Foto: Europa Press


El combat contra la corrupció

Més enllà del repte territorial, el monarca també ha llançat un dard que anava adreçat especialment al PP tot defensat davant dels diputats i els senadors de tots els grups que cal "combatre amb fermesa" la corrupció, que ha d'acabar sent, ha dit, "el trist record d'una xacra que cal vèncer i superar". El rei també ha incorporat la vessant social al seu discurs i ha fet una crida a "impulsar la cohesió" perquè els ciutadans puguin recuperar "l'esperança per a un projecte de vida digne". 

Després de les eleccions del 20 de desembre de 2015, el monarca no va poder realitzar aquest acte solemne perquè no es va investir cap president. Ara que s'ha desbloquejat la situació, Felip VI ha volgut agrair el gest del PSOE d'abstenir-se i permetre la investidura de Mariano Rajoy. No l'ha mencionat directament, però ha afirmat que cal agrair la "responsabilitat" i la "geneorisitat" d'aquells que finalment han cedit en un moment què la no governabilitat d'Espanya havia provocat "inquietut i malestar", però també "desencís i distanciament" dels ciutadans respecte de l'acció política.

Abans del discurs del monarca, la presidenta del Congrés, Ana Pastor, no s'ha estat de demanar a les formacions polítiques que cal "superar les posicions maximalistes cedint i acordant" i sense dinamitar els ponts d'entesa. També ha demanat blindar "la indissoluble unitat d'Espanya" que recull la Constitució i ha recordat les victimes del terrorisme i la fi d'ETA.


De la crítica de Podem a la satisfacció socialista

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha considerat que el discurs del rei ha tingut "mancances" perquè s'ajustava a "un temps que ja va passar a Espanya" en el qual "només hi havia dos partits". Al seu parer, Felip VI podria "haver arribat més lluny" pel que fa al reconeixement de la "plurinacionalitat" d'Espanya. El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, per la seva banda, ha argumentat que no volien participar d'un protocol que simbolitza una construcció de l'Estat amb la qual no hi estan d'acord.

Fonts socialistes, en canvi, consideren que el discurs del rei ha estat "molt apropiat" pel moment polític actual i lloen especialment la seva apel·lació al diàleg en una legislatura en la qual el govern està en minoria. També han celebrat el reconeixement de la pluralitat política i territorial de l'estat espanyol. El portaveu de Ciutadans al Congrés, Juan Carlos Girauta, ha aplaudit el discurs del monarca pel seu "sentit d'Estat". 

El portaveu del PDECat al Congrés, Francesc Homs, ha lamentat que els discuros del rei i de Pastor es facin "a la defensiva" sense tenir en compte què ha votat el poble català mentre, a la vegada, es fa apel·lació al diàleg.

El rei, Puigdemont i Sáenz de Santamaría, junts en un acte a Catalunya

Felip VI, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría coincidiran la nit d'aquest dijous en el lliurament de les Medalles d'Honor i els Premis Carles Ferrer Salat de Foment del Treball. A l'acte, que començarà a les 19.15 hores i tindrà lloc a la seu de Foment, també intervindran el president de la patronal catalana, Joaquim Gay de Montellà, i el de la CEOE, Joan Rosell.

Serà la primera vegada que Sáenz de Santamaría visita Catalunya des que va assumir les funcions d'intermediació entre el govern central i les comunitats autònomes, i dos dies després d'acceptar la invitació del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, a una reunió a Barcelona per abordar la agenda política catalana, després de la reunió que ja van mantenir a l'abril a la Moncloa.