Foment del Treball, de la defensa del pacte fiscal a la denúncia del «cop d'estat jurídic»

L'organització patronal defineix la sobirania del poble català com a "inexistent" | Des de l'inici del procés, l'entitat que presideix Joaquim Gay de Montellà ha endurit el seu discurs i s'alinea sense matisos amb el govern espanyol

28 de juliol de 2017, 13:39
Actualitzat: 22:49h
Gay de Montellà, Felip VI i Carles Puigdemont
Gay de Montellà, Felip VI i Carles Puigdemont | Govern
El món empresarial viu amb intensitat el procés cap al referèndum de l'1 d'octubre. En el seu si hi ha debat i es mostren diferències sensibles entre les diverses corporacions. Com ja era previsible, l'organització de la gran patronal, Foment del Treball, s'ha alineat amb la posició més dura contra el procés.  

Ahir, la comissió jurídica de Foment va emetre un comunicat en què es titlla de "cop d'estat jurídic contrari al dret intern i internacional, i un exercici d’enorme irresponsabilitat política de conseqüències impredictibles" la tramitació de la llei del Referèndum d'Autodeterminació, i demana que no sigui debatuda i aprovada pel Parlament. Fins ara, és el posicionament més explícitament contrari al procés sobiranista des d'una entitat empresarial de pes. El president del govern, Mariano Rajoy, en la seva compareixença d'aquest divendres, s'ha referit en diverses ocasions al posicionament de Foment, que ha qualificat de "noble, honorable i valent".

Des de Foment es considera que “el text constitueix una norma excepcional que com a tal se situa per sobre de les lleis de l’Estat espanyol i de la doctrina del Tribunal Constitucional" i "dels principis de democràcia i de l’Estat de Dret", diu que apel·la "a una inexistent sobirania del poble de Catalunya per organitzar un referèndum contrari a la Constitució".

Segons el document de la gran patronal, "tramitar el projecte de llei pel procediment de lectura única, gràcies a la reforma de l’article 135 del Reglament del Parlament de Catalunya, és contrari a la Constitució i a l’Estatut d’Autonomia, segons el mateix dictamen del Consell de Garanties Estatutàries". És la declaració més rotunda contra el procés feta per Foment, però no és la primera.

Una involució clara

És interessant de seguir els diversos posicionaments de Foment, expressats pel seu president. Quan el sobiranisme començava a prendre volada, Foment va proposar un pacte fiscal i una negociació entre l'Estat i Catalunya. Aquesta posició es va anar mantenint, amb moments fins i tot de major vehemència. Quan el procés s'ha anat radicalitzant en paral·lel al tancament en banda de l'Estat a tota concessió, Foment ha girat cap al rebuig a tot intent d'unilateralitat. Finalment, quan ha quedat clar que el govern espanyol només deixa marge pel xoc, Foment s'alinea amb Madrid.

Pel pacte fiscal(juny de 2012)

El juny del 2012, el president de Foment va exposar la reivindicació d'un pacte fiscal per a Catalunya i la urgència de disposar d'un nou model de finançament. Gay de Montellà va defensar la seva proposta en el si de la CEOE, on un sector el va acusar de "separatista". S'estava en portes del procés sobiranista, però des del Govern de la Generalitat encara no s'havia descartat la possibilitat d'un gran acord amb Madrid. El president Artur Mas demanaria uns mesos després que la Diada fos un gran clam pel pacte fiscal. Eren uns altres temps, però estaven a punt de canviar.  

"Anem per feina" (febrer de 2013)

Gay de Montellà va intentar aplegar totes les entitats empresarials i corporacions en un gran acte que va tenir com a lema "Anem per feina" el 14 de febrer del 2013. Presentat com una trobada per defensar les reivindicacions econòmiques dels empresaris, pretenia ser una demostració de forces contra el procés. Finalment, s'hi van despenjar altres entitats com el Cercle d'Economia i la Cambra de Comerç, i l'acte va ser de petit format.     

"La història es pot repetir una vegada més" (març de 2014)

A mida que el govern espanyol es negava a tot gest d'obertura o de negociació amb Catalunya, a Foment patien. Se sentien desautoritzats, sent una corporació tan moderada i conservadora com Foment. Gay de Montellà llançava un lament el març del 2014 davant la intransigència espanyola: "La història es pot repetir una vegada més", recordant les negatives històriques de l'Estat a les vindicacions catalanes des de finals del segle XIX.

"El pacte fiscal se'ns queda curt" (desembre de 2014)

Quan el procés va entrar en fase d'intensificació, i després que CiU ja hagués optat per una estratègia sobiranista, Foment va fer més vehement la seva aposta perquè es reconegués la singularitat de Catalunya. El desembre del 2014, Gay de Montellà deia que "el pacte fiscal que demanem des del 2012 se'ns queda curt" i fins i tot va reclamar que es reconegués a Catalunya com a "nació". En unes declaracions va esmentar l'article 2 de la Constitució, que reconeix l'existència de regions i "nacionalitats" per subratllar que Catalunya havia d'obtenir més reconeixement.  

"No hem tingut gaire èxit" (octubre de 2015)

El lament i el desconcert de la cúpula de Foment ha estat constant al llarg de tot el procés, des que va començar a demanar el pacte fiscal fins ara. En un acte a la seu de la patronal, Gay de Montellà va haver d'admetre el 28 d'octubre de 2015 que "no hem tingut gaire èxit" en la seva reclamació de més reconeixement de Catalunya i d'un acord fiscal. 

"S'han de trobar punts de confluència" (novembre de 2016)

En l'acte de concessió dels premis anuals que dona Foment, el novembre passat, Gay de Montellà va demanar, davant del rei Felip VI i del president Puigdemont, que "cal trobar punts de confluència entre Catalunya i Espanya".  En aquell acte, el monarca no va fer ni la més mínima referència al conflicte polític, mentre que el president de la Generalitat va recordar que Catalunya sempre ha crescut econòmicament sense el suport de l'Estat.

"500 anys d'història en comú no es poden canviar en sis" (juny de 2017)

El 12 de juny passat, abans de l'assemblea general que va celebrar Foment, i que va inaugurar el ministre d'Economia Luis de Guindos, Gay de Montellà va ser ja molt explícit en la seva oposició a un referèndum unilateral. El líder dels empresaris va dir que "500 anys d'història en comú no es poden canviar en sis" i que l'entitat estava amb la legalitat. Gay de Montellà va dir que "respectem la nostra Constitució, des de la del 1812. La Constitució del 1978 és la que ha cristal·litzat en l'Espanya moderna". Va assenyalar que creia que l'Estat faria una proposta per a Catalunya, però no abans de l'1 d'octubre,  "perquè és molt poc temps".

"Mas s'ho ha jugat tot al desastre econòmic d'Espanya, i ha perdut" (juliol de 2017)

L'agressivitat del president de Foment del Treball contra el procés ja no s'ha aturat. Fa dues setmanes, en un esmorzat organitzat pel mitjà unionista Crónica global, va arribar a dir que "Artur Mas s'ho ha jugat tot al desastre econòmic d'Espanya, i ha perdut". Segons ell, Mas s'ha vist sorprès per la recuperació econòmica espanyola, cosa que no s'esperava, i amb la qual comptava per tirar endavant el procés. El president de Foment es mostrava obertament hostil als dirigents sobiranistes. D'aquí a emprar el concepte de "cop d'estat" hi havia només un pas.