
Concreció i immediatesa. Així és com l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium volen vehicular el procés cap a la independència. Tant Carme Forcadell com Muriel Casals han estat aquest dimarts protagonistes en la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament, en l'inici de la tramitació (per via d'urgència) de la llei de consultes populars no refrendàries. Totes dues han instat el Parlament a convocar la consulta sobre l'estat propi l'endemà mateix de l'aprovació de la llei. L'objectiu és que la llei estigui enllestida a l'octubre i s'aprovi per Ple al desembre.
Forcadell ha explicat que el full de ruta de l'ANC contempla que la consulta "ha de fer-se abans del 31 de maig de 2014, i ens toca activar el consens polític i el diàleg per fer-ho possible" i ha pregat en nom de l'ANC que el Parlament "s'afanyi i doni la veu del poble, que fa molt de temps que la hi està demanant".
La presidenta de l'ANC ha vinculat sobirania i democràcia i s'ha felicitat pel fet que la cambra catalana "vulgui aprovar una llei que doni veu al poble per tal que s'expressi lliure i democràticament". Aquesta llei serà un instrument "cabdal perquè el poble català decideixi sobre la voluntat d'independència", tenint en compte que "és força probable que el govern espanyol no autoritzi el referèndum".
Segons Forcadell, la llei arriba tard perquè el poble "s'ha avançat i ja fa quatre anys de les primeres consultes". Per aquest motiu, insta a convocar la consulta el dia després d'aprovar-la i a fixar el temps que cal haver estat empadronat abans de poder exercir el dret a vot, "per garantir el coneixement suficient i necessari per votar en llibertat perquè sense coneixement no hi ha llibertat". En aquest sentit, veu correcte usar el padró "o qualsevol altra base de dades fiable" en comptes del cens electoral.
Democràcia abans que la llei
D'altra banda, la presidenta de l'ANC ha recordat que, si bé "no som experts jurídics, la democràcia determina la llei, no al revés". Forcadell valora positivament la introducció del vot electrònic i ha avançat que l'Assemblea està treballant en altres vies d'ampliació de la participació democràtica com l'exercici col·lecti del dret de petició.
La presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, considera "innegociable" convocar la consulta sobre l'estat propi i adverteix que no es poden fer intercanvis. "Rebria de bon grat una consulta sobre un acord fiscal menys injust, però mai a canvi d'aturar el procés sobiranista".
Els municipis demanen concreció
Els altres protagonistes de la Comissió han estat les entitats municipalistes. Veuen bé que el text reguli les consultes locals però demanen més concreció sobre qui podrà votar, què es podrà preguntar, o qui n'assumirà els costos. "No ens agradaria que fos una carta als reis", ha avisat Carme Garcia, que pensa que cal evitar que posteriorment les consultes "no es puguin fer per motius legals o econòmics".
Josep Maria Vila d'Abadal, de l'Associació de Municipis per la Independència, ha sol·licitat "poder fer consultes més enllà de les seves competències" i ha posat com a exemple qüestions "més senzilles" que afectin els municipis, com "les infraestructures, o les polítiques culturals i d'ensenyament".