Francesc Homs i Duran i Lleida es llancen CiU pel cap

Els caps de llista d'Unió i Democràcia i Llibertat el 20-D protagonitzen per primer cop un cara a cara televisiu a "8aldia" | Homs defensa l'estratègia de la ruptura d’una manera molt realista, com una única sortida de l'atzucac | El líder d'UDC s'aferra al coneixement de la realitat política europea

Publicat el 15 de desembre de 2015 a les 23:13
Actualitzat el 16 de desembre de 2015 a les 07:10
Algun dia ho havíem de veure. Dirigents de Convergència i d’Unió debatent en públic. Els caps de llista de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, i d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, han protagonitzat aquesta nit un debat a 8aldia que ha estat intens, fins i tot tens en més d’un moment. Tots dos candidats a les eleccions espanyoles del 20-D han contraposat les seves estratègies moderats per un Josep Cuní que ha començat al·ludint a la “divergència i desunió” que l’encontre dibuixava.

Sobre el paper, els dos discursos estan molt allunyats. Homs ha defensat l’estratègia de la ruptura d’una manera molt realista, com una única sortida de l’atzucac, agafant-se en el camí pactista durant tants anys compartit per CDC i UDC i que finalment ha acabat en un cul-de-sac. El punt fort d’Homs ha estat quan ha vingut a situar el dirigent democristià en el pitjor idealisme, els dels qui encara esperen alguna cosa de l’Estat: “El que vostè diu, en el fons, implica posar-nos en mans d’ells”. I aquest “ells” ha semblat en aquell moment una cosa molt tenebrosa, com els protagonistes d’un film de terror. Però l’Estat no s’ha mogut ni un mil·límetre de la intransigència. Homs ha volgut rematar: “A vostè l’han deixat penjat”. 

"Abans de dividir-se Unió, es va dividir CiU"  

El líder d’Unió s’ha aferrat al coneixement de la realitat política europea, sens dubte el seu punt fort en el debat, i ha advertit contra la temptació populista i emocional. Ha afirmat que negociar una disposició addicional a Madrid és complicat, però ho és encara més negociar-hi la independència. Ha acusat Homs obertament d‘aprofitar-se dels seus coneixements jurídics per confondre la ciutadania. Un atac que ha repetit en més d’una ocasió al llarg del debat i que ha demostrat un cop més una animadversió mútua que es veu que ve de lluny.

Dos pragmatismes en joc a cura de dos bons dialèctics. Homs ha estat contundent quan ha recordat la crisi patida a Unió, “que es va dividir per la meitat, i nosaltres vam haver de triar entre una de les dues meitats”. Una afirmació que Duran ha contestat dient que “abans de dividir-se Unió, es va dividir CiU”. La lògica d’Homs ha estat la de dir que si Catalunya no dóna ara un pas endavant, quedarà lligada de peus i mans. La resposta de Duran ha estat alertar que “segons com, podem fins i tot perdre més autonomia”.

El debat, malgrat la seva intensitat, ha permès copsar les distàncies entre el discurs polític català i l’espanyol. Josep Cuní, en acabar, ha agraït els dos interlocutors que hagin mantingut un to ben allunyat al d’altres debats. La comparació amb l’enfrontament del cara a cara d'aquest dilluns entre Pedro Sánchez i Mariano Rajoy ha estat inevitable. En això, Catalunya també pot mostrar el seu fet diferencial.