Salvador Illa tindrà un independentista dins del seu Govern. El nou conseller de política lingüística del Govern, Francesc Xavier Vila, ha dit obertament aquest dilluns en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio que és partidari de la independència de Catalunya. Llavors, perquè ha acceptat formar part d'un executiu no-independentista? Doncs perquè el nou president li ha fet "la mateixa proposta" que l'expresident Pere Aragonès.
De fet, la conselleria surt de l'acord d'investidura entre PSC i ERC, però ha descartat que sigui la "quota" dels republicans. Vila va ser secretari de política lingüística del Govern d'Aragonès i ha explicat que entra a l'executiu d'Illa com a independent. Vila ha explicat a Catalunya Ràdio que el socialista li va trucar diumenge per fer-li la proposta. Ha celebrat la creació de la conselleria perquè hi haurà "més recursos" i "una capacitat d'incidència més important".
El conseller ha assenyalat que "hem d'incorporar nous parlants de la llengua, no només com a coneixedors de la llengua, sinó com a usuaris". En la conversa a la ràdio pública, Vila ha apuntat que "el català s'ha de poder utilitzar en tots els àmbits i s'ha de fermar en totes les institucions". Ho ha resumit indicant que "en termes clàssics, hem de normalitzar la llengua". "Tenim una gran feina en el català", ha recordat el flamant conseller.
Amb Vila i Sònia Hernández, nova consellera de Cultura, Illa completa dos fitxatges independents que eren alts càrrecs de l'actual Govern d'ERC. Un moviment que no és pactat amb els republicans, però sí conegut i tolerat. La nova conselleria de Política Lingüística va ser una proposta que, davant la necessitat de continuar incidint en la normalització de la llengua, que els darrers anys presenta dades preocupants quant a ús social i en alguns estrats socials i professionals, va fer Aragonès.
Qui és Francesc Xavier Vila?
Vila, nascut a Esplugues de Llobregat el 1966, és catedràtic de sociolingüística catalana del departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UB ha estat en la darrera legislatura secretari general d'aquest àmbit a la conselleria de Cultura. La seva feina ha estat reconeguda tant pel PSC com per Junts a més de, lògicament, ERC. No té militància política ni havia tingut càrrecs polítics o institucionals abans de deixar la vida acadèmica el 2021 per incorporar-se al Govern.
Vila ha tornat a posar en marxa la maquinària governamental de defensa i promoció de la llengua, que feia anys que estava esmorteïda i ha comptat amb més recursos econòmics i polítics que els seus predecessors. Defensa que és necessari millorar el marc legal però també el compromís dels parlants a més de recursos en àmbits com l'audiovisual i el món digital i actuar sobre el conjunt de condicionants, començant pel model econòmic.