Fumar? Ni de broma

Salut recomana prohibir l'ús de cigarretes electròniques als centres sanitaris perquè no sap si són nocives

Publicat el 31 de juliol de 2013 a les 15:19
La Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum i la Xarxa d'Atenció Primària, amb el suport de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, han recomanat a tots els centres sanitaris que prohibeixin l'ús de cigarretes electròniques perquè es desconeixen els seus efectes nocius. Ambdues organitzacions han fet aquest dimecres un posicionament davant de l'auge d'aquest producte.

Sostenen que es desconeix si tenen algun efecte nociu tant per als que les consumeixen com per als que inhalen el vapor que emeten i també perquè podrien contribuir a tornar a normalitzar el consum de tabac que s'havia aconseguit "desnormalitzar". A més, demanen que es regulin aquestes cigarretes amb la mateixa llei que les normals.

L'ús de les cigarretes electròniques s'està estenent arreu de Catalunya, seguint el mateix camí que altres països com el Regne Unit o Itàlia. Als Estats Units en només sis mesos s'ha duplicat el consum d'aquest producte. A Catalunya no hi ha xifres encara però des de la Xarxa d'Atenció Primària sense Fum i la Xarxa Catalana d'Hospitals sense Fum s'ha cregut necessari donar el toc d'alerta perquè s'ha constatat l'augment.

El cap de la Unitat de Tabaquisme de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i coordinador de la Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum, Esteve Fernández, ha explicat que n'hi ha de dues tipologies: amb i sense nicotina. Les primeres assegura que no satisfan els consumidors i les segones, tot i que no porten molts dels contaminants de les convencionals, sí que porten altres components al líquid que s'encarrega de crear el vapor que s'ha comprovat que té "propietats irritants i tòxiques". Per això, ha considerat que cal que es facin els estudis adients per constatar que aquests components no són nocius per a la salut.

Regulació per llei

El membre de la Comissió Tècnica de la Xarxa d'Atenció Primària sense Fum, Joan Lozano, ha demanat que les cigarretes electròniques rebin "la mateixa consideració" que les convencionals i siguin regulades també per la llei antitabac, amb l'objectiu de no malmetre la feina feta en la última dècada que ha permès anar reduint el consum de tabac i ha permès que la ciutadania ja no ho vegi com una cosa normal. "El 70% de la població no fuma i el més freqüent ha de ser allò normal i s'ha de poder expressar en públic", ha declarat.

Han alertat també que aquests dispositius estan "fora del control sanitari o alimentari" i que s'estan comercialitzant des de botigues electròniques, com a producte electrònic que és, i a través d'un "màrqueting agressiu" que per exemple assegura que aquest producte ajuda a deixar de fumar quan encara no hi ha estudis que així ho demostrin. En aquest sentit, Fernández ha explicat que en altres països on sí que s'han fet estudis s'ha comprovat que hi ha molts consumidors que les utilitzen de manera dual, és a dir, no abandonen el tabac.

En tot cas, ha assegurat que no es pot descartar que en un futur puguin contribuir a deixar de fumar però ha alertat que, arribat el cas, "hauria d'estar regulat", igual que ho estan la resta de medicaments que s'utilitzen per abandonar aquest hàbit. Per la seva part, Lozano ha recriminat que es vulgui vendre aquest producte com una ajuda per deixar de fumar i ha instat aquelles persones que volen abandonar el tabac que confiïn en els professionals sanitaris.

El director de Salut Pública de Catalunya, Antoni Mateu, ha donat suport a la recomanació de prohibició i ha lamentat no poden anar més enllà perquè aquesta és una competència estatal. En tot cas però ha assegurat que farà arribar el posicionament als fòrums estatals on la Generalitat està representada. Ha afegit que espera que responsables d'altres àmbits, com per exemple l'educatiu, s'hi sumin.

Més enllà de la recomanació, ambdues xarxes estan elaborant cartells on s'indiqui la prohibició d'utilitzar cigarretes electròniques als centres sanitaris perquè aquells que s'hi adhereixin les puguin posar als centres. El consum de tabac provoca 8.460 morts a l'any a Catalunya com a conseqüència de malalties relacionades amb el seu consum, ja sigui de forma activa o passiva. Això vol dir que cada hora mor una persona a Catalunya relacionada amb el consum de tabac.