Gallecs, bascos i navarresos, pal de paller de l'autonomisme

Publicat el 05 de maig de 2013 a les 19:18
El lehendakari Íñigo Urkullu conversa amb Mariano Rajoy a la Moncloa

Tres de cada deu ciutadans de l'Estat estan satisfets amb l'Estat de les autonomies actual. No en canviarien ni una coma. Ni més autonomia, ni menys. Així ho assegura el darrer Baròmetre autonòmic del CIS realitzat entre el setembre i l'octubre de 2012, que en la pregunta dedicada a l'organització territorial i administrativa de l'Estat dóna l'opció de mantenir intacte el model actual del "Cafè para todos" amb l'excepció del pacte fiscal propi per a les comunitats forals. 

Navarra, amb un 50% dels enquestats, Galícia (49%) i Euskadi (42,2%) encapçalen el rànquing de territoris que defensen l'estatus quo autonòmic. Els segueixen Extremadura (42%) i les Canàries (41%). En el cas de bascos i navarresos, els efectes beneficiosos per al benestar dels seus ciutadans del concert econòmic és un factor clar per explicar per què un percentatge tan elevat de persones no es decanten per un canvi en l'organització de l'estat en cap sentit.  

En el cas de Galícia, un dels territoris més castigats per la crisi, la solidaritat d'altres territoris de l'estat -Galícia té superàvit fiscal- explicarien aquesta conformitat amb l'estat de les autonomies, sense que la qüestió més identitària -llengua pròpia- tingui cap incidència en la voluntat d'augmentar l'autonomia. Per a Extremadura, la pauta del superàvit fiscal també explicaria la voluntat de no belllugar-se del mapa territorial actual. A Catalunya, el percentatge de ciutadans feliços amb l'autonomisme actual és de l'16%. 

Curiosament, Euskadi i Navarra també apareixen en l'altre extrem. Amb un 2% i un 2,8% respectivament d'enquestats, quan la mitjana és del 23%, bascos i navarresos es mostren radicalment en contra de retornar a un estat centralitzat a Madrid sense autonomies. A Euskadi, el CIS també detecta un 25,7% de ciutadans partidaris de la independència, i un 20% més que voldrien més autonomia. 

D'altra banda, la regió on l'espanyolisme pur triomfa més -un 42% dels ciutadans voldrien ser governats exclusivament des de Madrid-, Múrcia, és també el territori on hi ha menys partidaris de mantenir l'Estat de les autonomies actual. Només el volen 2 de cada 10 murcians. A la cua de l'autonomisme actual també hi ha Madrid i el País Valencià, on aquesta opció només té el suport del 22% i el 23% dels ciutadans respectivament.