Salvador Illa haurà de començar el 2025 amb el pressupost prorrogat i, ara com ara, no sembla que la qüestió s'hagi de desbloquejar a curt termini. El Govern no vol pressionar la nova direcció d'ERC, que acaba d'aterrar a Calàbria després d'un convuls procés congressual, i manté que "esperarà" que el tàndem Oriol Junqueras i Elisenda Alamany assumeixin les noves responsabilitats al partit. Més enllà de la felicitació de rigor als guanyadors, encara no hi ha hagut converses sobre els comptes i aquest dimarts el consell executiu ha aprovat la pròrroga. En aquest context, els socialistes hauran d'avançar dimarts rere dimarts amb la cotilla dels pressupostos de 2023 prorrogats.
L'estratègia del PSC, i això inclou el Govern, és deixar marge a ERC. Els socialistes són conscients de la mala maror interna al partit, que ha supurat en les darreres setmanes, i també han vist com les dues candidatures finalistes pugnaven sobre qui seria més exigent amb el Govern. En aquesta situació, es vol evitar que una excessiva pressió compliqui futures converses. "Esperem que ERC marqui el seu ritme i temps", ha dit la portaveu, Sílvia Paneque. Ara bé, des del Govern s'ha volgut donar també resposta a les exigències de Junqueras, que ha advertit que no hi haurà converses fins que es compleixin els acords signats. "El Govern ha complert, compleix i complirà els acords", ha remarcat Paneque.
Mentre no es reprenguin les negociacions, l'executiu es resigna a "fer la feina que toca fer", és a dir, anar prenent acords en les reunions del consell executius. Però amb la pròrroga pressupostària implica limitacions. La consellera d'Economia, Alícia Romero, admetia dilluns que es deixaran d'incorporar 5.000 milions d'euros. Amb la pròrroga no es pot donar continuïtat a projectes que acabaven el 2024 i tampoc es poden afegir qüestions que no estaven previstes, com podria ser la llei de barris, una prioritat del Govern d'Illa. "Continuarem fent acords de govern com hem fet en els diferents àmbits prioritaris", ha insistit la portaveu.
En la pròrroga pressupostària, que haurà de convalidar el Parlament, s'inclou l'increment del 3% de l'indicador de la renda de suficiència, fins als 778,49 euros mensuals, amb una dotació pressupostària de 27 milions d'euros i beneficiarà 235.000 persones. També inclou l'"amnistia" de diverses famílies a qui se'ls va reclamar un pagament de manera indeguda per part del Departament de Drets Socials. L'horitzó és tenir pressupostos "com més aviat millor" per poder fer front als "reptes" del país. No hi ha cap data prevista per nova reunió per negociar els comptes. "Catalunya necessita els recursos necessaris", ha reiterat Paneque.