Societat

Homs assessorarà «a cost zero» Puigdemont en la gestió del referèndum

El senador progressista s'imposa a Clinton en un estat molt conservador | Trump ja és l'únic candidat republicà però continua trobant reticències en l’electorat republicà

ARA A PORTADA

Publicat el 05 d’abril de 2017 a les 06:16
Eleccions ahir a Virgínia Occidental, un dels estats del sud i molt més conservador que la mitjana dels Estats Units. Entre els demòcrates, el senador Bernie Sanders es va imposar a Hillary Clinton per un 51 a un 36%, un resultat que li permet continuar la campanya. Virgínia Occidental no canvia la cursa ni té la transcendència d’altres batalles, però suposa oxigen per l’aspirant d’esquerres.

Per Sanders, que es va emportar només la meitat dels 34 delegats en joc, la victòria li dóna arguments per mantenir encesa l’esperança. A més, ha aconseguit imposar-se tant entre la franja més liberal (esquerrana) dels votants com entre els demòcrates més conservadors.

Als EUA cada estat té la seva pròpia dinàmica i tradició polítiques. És una de les raons per les quals sovint és ta difícil d’entendre amb ulls europeus. A Virgínia Occidental encara perviu un Partit Demòcrata “sudista”, més conservador, i on Clinton –una liberal de Nova York- pot ser vista amb més recança que el vell senador de Vermont, progressista en quasi tots els temes, però que en algun d’ells, com el de les armes, manté posicions més conservadores.

Donald Trump es va imposar en aquest estat amb més del 70% dels vots, un resultat contundent. Però que també assenyala que, sent l’únic candidat, encara hi ha reticències envers ell entre l’electorat republicà. Es va emportar els tres delegats en joc, però alguns votants van inscriure el nom dels aspirants ja retirats: un 9% per Ted Cruz i un 6% per John Kasich.

Més preocupant va ser el resultat a Nebraska, a l’oest, on ahir també votaven els republicans. Trump va treure el 61%,  i es va emportar els 31 delegats però un 18% van votar per Cruz i un 11% per Kasich. No és un bon resultat si es té en compte que el magnat de Manhattan ja no té rivals a la carrera. Però ell continua sent el seu pitjor enemic, i encara ha de convèncer la maquinària del Partit Republicà perquè s’aglutini entorn d’ell.