Illa demana el vot per al PSC per evitar el «bloqueig» i governar sense «cap carambola»

El candidat apel·la a una majoria que vagi més enllà dels socialistes per poder aportar "estabilitat" a Catalunya amb un projecte "creïble i viable"

Salvador Illa, aquest diumenge durant l'acte de campanya del PSC a Girona
Salvador Illa, aquest diumenge durant l'acte de campanya del PSC a Girona | Mariona Puig / ACN
05 de maig del 2024
Actualitzat a les 17:21h

Salvador Illa ha comptat amb el suport de José Luis Rodríguez Zapatero per arrencar la recta final de campanya, aquest diumenge a Girona. Illa, que ha traslladat fins allà la seva rutina matinal, ha fet una crida a concentrar el PSC per evitar un escenari de "bloqueig" i poder governar sense "cap carambola". "Tot el que no sigui PSC és bloqueig, embolic i més del mateix", ha afirmat.

Favorit a les enquestes, Illa sap que necessitarà pactar per poder arribar a la Generalitat, però vol fer-ho des d'una posició de força. Ha situat el 12-M com un moment "transcendental", perquè poden marcar un "punt d'inflexió". Per això ha demanat un vot que vagi més enllà dels socialistes i ha apel·lat també els indecisos que vulguin un "canvi" després dels anys del procés i de deu anys amb un "balanç negatiu".

Per convèncer-los, el candidat del PSC ha exhibit una proposta que, segons ell, és "creïble", "viable" i aportarà "estabilitat" a Catalunya. Segons Illa, ERC i Junts no són creïbles quan plantegen coses que no han fet els darrers anys i, en canvi, la seva proposta sí que ho és, perquè planteja "coses possibles" i un "govern estable" per afrontar reformes importants o prendre decisions en infraestructures.

La recepta d'Illa és senzilla. Unir els catalans a través de plantejaments que tinguin un consens ampli, com ara la priorització dels serveis públics. I fer-ho a través de l'autogovern que preveu l'Estatut. "No demano el vot per molestar ni per ser incòmode, el demano per ser eficaç i governar", ha dit, en resposta als retrets dels independentistes que li qüestionen l'ambició de la seva proposta política.

Zapatero demana "persuadir" els independentistes

Illa ha estat precedit per Zapatero, que ha participat ja en tres actes del PSC per al 12-M. L'expresident ha reclamat el vot a Illa per ajudar a "estabilitzar" Espanya i "acompanyar" el president espanyol, Pedro Sánchez, i l'ha projectat com el candidat capaç de "persuadir", des del "respecte", aquelles persones que tenen "els vincles trencats" amb Espanya. 

Zapatero ha fugit de personalismes i ha defensat que les idees del PSOE van més enllà de qualsevol lideratge, perquè són una qüestió política i de "respecte" per a la democràcia. Segons l'expresident, el candidat del PSC és, en aquest sentit, la millor opció, perquè encarna el respecte a les institucions, el diàleg i la serenitat, amb una proposta política que apel·la a tothom. "La teva opció no és contra ningú i hi cap tothom; no volem imposar, només persuadir", ha dit. 

Ara fa una setmana, a Tarragona, Zapatero va fer una crida a la mobilització per fer que Pedro Sánchez continués a la Moncloa i per propulsar Illa cap a la Generalitat. "La primera cosa ja l'hem aconseguit, i en aquesta segona setmana de campanya aconseguirem la segona", ha dit, i ha ressaltat l'obra de govern del PSOE a l'Estat.

Com és habitual quan intervé, Zapatero ha estat molt crític amb la dreta, el bloqueig del poder judicial i les maniobres contra les lleis de memòria històrica, criticades fins i tot per l'ONU. També ha situat les eleccions del 12-M com un vot "d'afirmació, defensa, coratge i valentia democràtica". "Transcendeix l'elecció del president de la Generalitat", ha alertat l'expresident espanyol.

El cas gironí, un risc per al PSC

Girona il·lustra bé un escenari possible que es pot produir després del 12-M. Victòria del PSC, però majoria independentista que permeti, una vegada més, apartar el candidat socialista de la presidència. Sílvia Paneque va ser la més votada el 28 de maig passat, però l'aliança de Guanyem, Junts i ERC va fer alcalde Lluc Salellas

Extrapolar aquest escenari al Parlament és, ara com ara, poc probable, si més no pel que diuen les enquestes. Salvador Illa parteix com a favorit i Junts té consolidat el segon lloc, per davant d'ERC. La majoria independentista, però, està en dubte i tot apunta que dependria de l'extrema dreta d'Aliança Catalana, cosa que la faria inviable.