L'independentisme civil recupera la unitat per assolir una «gran manifestació de país» l'11-S

La Diada d'enguany serà descentralitzada a cinc ciutats, amb el color verd "esperança" com a protagonista, i convocada per l'ANC, Òmnium, l'AMI, el Consell de la República, la Intersindical i el Ciemen

La societat civil organitzada presenta la Diada d'aquest 2024
La societat civil organitzada presenta la Diada d'aquest 2024 | ANC
25 de juliol del 2024
Actualitzat a les 12:22h

Per primera vegada des de les massives manifestacions independentistes l'11-S que van començar el 2012, la societat civil independentista ha unit forces per assolir una "gran manifestació de país" per la Diada d'enguany. Després de més d'una dècada en què l'ANC ha estat l'encarregada d'organitzar les manifestacions, aquest 2024 se sumen a la convocatòria Òmnium, la Intersindical, l'AMI, el Consell de la República i el Ciemen. "Volem exemplificar amb la nostra unitat la necessària unitat de l'independentisme", ha dit el president de l'ANC, Lluís Llach, en una roda de premsa aquest dijous des de l'Arc de Triomf de Barcelona.

Des d'Òmnium Xavier Antich també ha reivindicat la "unió en la diversitat" i la necessitat de treballar per la unitat que la ciutadania i el moviment independentista reclama. David Minoves, del Ciemen, ha demanat que la Diada també sigui una mobilització "contra el discurs d'odi i el populisme" que vol trencar el país. Ester Rocabayera, de la Intersindical, ha reivindicat que la convocatòria també batalli els drets laborals. Des del Consell de la República Teresa Vallverdú ha cridat a sortir al carrer d'una forma "més perseverant", i Jordi Gaseni, de l'AMI, ha erigit els ajuntaments en la "corretja de transmissió" d'una Diada que ha de ser "multitudinària i festiva". 

Com i on serà la mobilització?

La manifestació serà descentralitzada amb cinc ciutats protagonistes, i des de cada una d'elles es denunciaran els "greuges" que pateix Catalunya "pel fet de pertànyer a l'Estat espanyol". A Girona es denunciarà la "degradació" del sistema sanitari per falta de recursos. A Barcelona es mostrarà el lligam entre la greu crisi d'habitatge i "l'ínfima inversió pública". Tarragona serà l'escenari en què s'imputarà a l'espoli fiscal el col·lapse de Rodalies. A Lleida, s'evidenciarà que "només la independència pot proporcionar un tracte just per la pagesia" i a Tortosa s'assenyalarà com la falta d'inversions derivada per l'espoli fiscal aguditza el desequilibri territorial i la mala gestió dels recursos hídrics.

A les 17:14h, com cada any, començarà l'acte unitari. L'escenari estarà ubicat al passeig Lluís Companys de Barcelona, sota l'Arc de Triomf, i es llegirà el manifest que també es reproduirà en directe des de les pantalles de les altres quatre ciutats. A Girona, a la Gran Via de Jaume I; a Tarragona, a la Rambla Nova; a Lleida, a la plaça Ricard Vinyes; i a Tortosa, al parc municipal Teodor González. Després cada ciutat denunciarà els greuges i l'acte acabarà amb un discurs de cloenda que també es podrà seguir des de totes les ciutats.

Lema: "Tornem als carrers. Independència"

El lema d'aquesta Diada, "Tornem als carrers. Independència", demana tornar a la mobilització massiva contra l'estat espanyol amb "determinació i unitat per fer més curt el camí cap a l'alliberament nacional". La primera persona del plural busca apel·lar a tothom per recuperar la força i l'impuls de l'etapa 2012-2017, quan tot l'independentisme, "pensés com pensés", va sumar forces per combatre l'estat espanyol "antidemocràtic". "Amb aquest lema volem reforçar les idees principals d'aquesta Diada, que la fem conjuntament i sense renunciar a res". 

A banda, "justícia", "país" i "futur" són les tres paraules que acompanyen el lema. Busquen remarcar que l'independentisme és "l'únic projecte de futur per a un país més just políticament i social". També volen denunciar que formant part d'Espanya "no hi ha justícia, ni país, ni un futur digne". "Continuar a Espanya és un perill per la nostra supervivència com a nació avançada", afegeixen les entitats.

El color verd "esperança"

Tant per la imatge com per la samarreta s'ha escollit el color verd. Es tracta d'un homenatge a la primera manifestació organitzada per l'ANC el 2012. "El verd és un color que transmet esperança. Esperança perquè la independència és necessària i possible i és l'única via per assegurar un futur millor, una república catalan més digna, més justa i més verda", apunten les entitats. 

La samarreta també serà verda per representar el color "verd voluntari", fent referència a les armilles que històricament ha lluït el voluntariat de l'ANC a les manifestacions convocades. Llueix el lema "Fem més curt el camí, independència". Està fabricada i construïda a Mataró.