Inés Arrimadas, de guanyadora a Catalunya a candidata absent

Les males perspectives en els sondejos forcen Arrimadas a recórrer Espanya per "salvar" Rivera i descuidar la seva demarcació

Arrimadas durant el primer debat amb els candidats.
Arrimadas durant el primer debat amb els candidats. | Bernat Cedó
14 d'abril de 2019, 18:10
Actualitzat: 18:25h
Inés Arrimadas comença a marxar de Catalunya. Aquest dilluns participarà en actes de Ciutadans a Cadis i Huelva. Dimecres, serà a Lleó i Salamanca. Dissabte serà a Alacant. I encara en tenia més de previstos inicialment (a Àvila i Segòvia). L'agenda de la candidata per Barcelona no és pròpia de la cap d'oposició a Catalunya. Aquest ha estat un dels fets més sorprenents de la campanya de Ciutadans. 

Tot i que l'agenda pot modificar-se, la cap de llista per Barcelona al Congrés passarà la meitat de la campanya fora de Catalunya. La decisió és fruit d'una decisió molt estudiada per la direcció del partit de Rivera, que afronta un escenari complex. Ciutadans contempla el 28-A amb els sondejos en contra, com si la formació taronja hagués perdut l'impuls d'altres moments. Cal mobilitzar tots els efectius, i Arrimadas és un d'ells.

Aquest diumenge se l'esperava a Errenteria, a Guipúscoa. Una ciutat basca on, per cert, els taronja han estat rebuts amb llaços gegants a la plaça dels Furs i soroll de cassolades. Arrimadas no hi era. Ahir, el seu nom va caure finalment del llistat de participants, amb Albert Rivera al davant, de l'acte "En marxa per la llibertat" amb què Ciutadans ha volgut escenificar el seu combat amb el nacionalisme. 

Un 21-D cada cop més llunyà

Cada cop més, Arrimadas es converteix en una cap de llista absent a Catalunya. Ja va ser estrambòtic que l'anunci de la seva candidatura al Congrés per Barcelona la fessin Rivera i Arrimadas a Madrid. En setze mesos, Arrimadas ha passat de ser la guanyadora -primera força en escons- de les eleccions del 21-D a aparèixer desdibuixada en la política catalana. Un fet que diu molt de les vicissituds del seu partit. 

Des del triomf de la moció de censura contra Rajoy, Ciutadans i Rivera han perdut la iniciativa. L'emergència de Vox, que ha afeblit sobretot el PP, també ha erosionat, poc o molt, Ciutadans. La radicalitat del discurs de Rivera i la seva "promesa" de no pactar amb els socialistes en cap cas li dificulten créixer pel centre. Les enquestes amenacen la seva posició i en algun cas, les seves apostes rellisquen. Com el fitxatge de Sílvia Clemente, provinent del PP, que va desembocar en un escàndol a les primàries de Castella-Lleó. L'aposta per una plataforma liderada per Manuel Valls a Barcelona tampoc està sortint com s'esperava i genera contradiccions en els missatges.

Álvarez de Toledo, la punta

Aquest és el context en què té lloc la "desaparició" d'Arrimadas de la campanya catalana. A això cal afegir l'arribada, del tot inesperada, de Cayetana Álvarez de Toledo a Barcelona de la ma de Pablo Casado. La presència de la mediàtica marquesa ha agafat amb el peu canviat Arrimadas, que ja va aparèixer desdibuixada en el primer debat de candidats. La cap de l'oposició ha hagut d'escoltar altre cop el retret tan acaronat pel PP: no haver-se presentat a la investidura després del 21-D. Potser en aquell moment, al no intentar-ho, va començar el seu adeu a la política catalana.