Quin panorama s'obre un cop les bases d'ERC han avalat el pacte amb el PSC per investir Salvador Illa? La certesa més immediata és que el Parlament, la setmana entrant, activarà els ressorts per procedir al debat d'investidura. Però les conseqüències van més enllà, perquè la convocatòria d'aquest ple pot comportar l'activació del compte enrere per al retorn de Carles Puigdemont, si compleix el compromís verbalitzat en campanya electoral i també el cap de setmana passat. Aquests són tots els moviments que es desencadenaran i les conseqüències que tindrà el vot favorable de les bases republicanes a un acord que suposa un canvi de cicle en política catalana.
La tria d'Illa i la formació de Govern
És competència de Josep Rull, president del Parlament, posar en marxa la ronda de contactes per procedir a la investidura. Rull prefereix que sigui presencial, de manera que el tràmit es pot allargar entre dilluns i dimarts de la setmana vinent abans de celebrar el ple. Illa, si no hi ha cap contratemps -una detenció de Puigdemont podria alterar el calendari-, serà investit en primera votació gràcies als vots d'ERC i dels comuns. Un cop investit, el primer secretari del PSC ja podrà prendre possessió i nomenar el nou Govern, en el qual hi Núria Parlon hi té assegurada la presència com a consellera d'Interior. Si es compleix amb el calendari, abans del 15 d'agost ja hi haurà executiu en marxa.
Tornarà Puigdemont?
Una de les incògnites dels últims mesos és a punt de resoldre's. En un acte dissabte passat a la Catalunya Nord, el líder de Junts va assenyalar que tornaria "peti qui peti" pel debat d'investidura, que és precisament un dels procediments que activa la consulta d'ERC. Si torna, el risc de detenció és tan elevat que es dona per fet que serà traslladat a la presó. Què passaria, en aquest cas? Es continuaria amb normalitat la investidura? Els republicans es repensarien el suport a Illa? Puigdemont fa sis anys i mig que va arrencar l'etapa a l'exili i fins ara havia esquivat el risc de trepitjar territori estatal -el Tribunal Supremli nega l'amnistia-, i en els propers dies es veurà si fa el pas definitiu. Quin rol li espera amb Illa de president? Farà de cap de l'oposició d'Illa, tot i que en campanya s'hi havia negat? Voldrà presidir Junts, com li demanen sectors del partit? La resposta, aviat.
Negociació i revolta autonòmica
Amb la investidura d'Illa es posa en marxa una legislatura que ha de ser la del finançament singular. Es tracta d'una qüestió que aixeca recels al PSOE -els principals barons hi estan en contra-, al PP -les comunitats en mans dels populars, majoria al mapa de l'Estat- consideren que es tracta d'un "cop d'estat fiscal", i també entre els socis habituals de Sánchez. Compromís i sectors de Sumar, per exemple, hi estan en contra. No serà fàcil que totes les especificitats que apareixen en l'acord s'acabin concretant i complint, tenint en compte que es necessita majoria absoluta al Congrés. I Junts? S'implicarà en la negociació? Aquesta és una de les incògnites que es resoldran en els propers mesos.
Congrés d'ERC
Amb la votació resolta i la investidura encarrilada, ERC deixa el Govern i es prepara per una nova etapa a l'oposició, almenys en l'arrencada de la legislatura. Ja no hi ha més convocatòries electorals en l'horitzó, de manera que el partit pot afrontar sense interferències el congrés programat pel 30 de novembre. Marta Rovira ja ha deixat clar que no continuarà com a secretària general, però Oriol Junqueras, apartat de la primera fila des del 10 de juny, vol tornar a optar a la presidència. Amb la consulta, una de les decisions més transcendentals dels últims anys, ERC es pot enfocar exclusivament en refer-se mentre s'arromanga per fer complir el pacte signat amb el PSC.