Joan Carles I dinamita l'estratègia de la Zarzuela i la Moncloa pel seu retorn

En un comunicat, la Casa Reial obre la porta a la possibilitat que l'emèrit s'instal·li a Espanya i no li fa cap retret

Felip VI i Joan Carles I, en una imatge d'arxiu
Felip VI i Joan Carles I, en una imatge d'arxiu | Europa Press
23 de maig de 2022, 19:50
Actualitzat: 24 de maig, 11:15h
Fa molts mesos que la Zarzuela i la Moncloa treballaven per un retorn controlat del rei emèrit, que aquest dilluns s'ha reunit amb el seu fill, Felip VI, a palau. Es tractava de fer compatible el desig de retornar de Joan Carles de Borbó, una aparent normalització de la seva relació amb la resta de la família reial, amb la necessitat d'algun gest de l'exmonarca assumint les seves responsabilitats després d'un cúmul d'escàndols econòmics i sentimentals. L'objectiu era establir un tallafoc entorn del rei actual i preservar la institució dels escàndols del seu pare. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat en diverses ocasions que l'exmonarca donés explicacions davant de les "informacions pertorbadores" sobre ell. La vegada en què ho va fer més explícitament va ser l'octubre passat en una entrevista a La Sexta, i ho ha anat repetint amb posterioritat.

La missió era difícil i s'ha desvetllat impossible. No hi ha hagut cap mostra de disculpes ni cap explicació per part de l'emèrit, que diumenge va contestar en to burleta a la pregunta d'una periodista sobre si pensava donar explicacions: "Explicacions, de què?". Aquesta va ser, de fet, una resposta clara a Sánchez. En aquell moment, tots els esforços de la Moncloa i la Zarzuela se'n van anar en orris. Al vespre, la Casa Reial ha emès un comunicatben ambigu on no es fa cap comentari crític sobre l'actitud de l'emèrit i es diu que dos interlocutors han repassat "diferents esdeveniments i les seves conseqüències per a la societat espanyola". Ha estat "un temps ampli de conversa" i l'emèrit ha manifestat la voluntat "d'organitzar la seva vida personal i el seu lloc de residència en àmbits de caràcter privat, tant en les seves visites com si en el futur tornés a a residir a Espanya, per continuar gaudint de la major privacitat possible". 

L'exrei s'ha convertit en un element incontrolable per a la Corona i l'executiu. Monarca i rei emèrit han mantingut una llarga reunió a la Zarzuela, de prop de quatre hores, segons ha informat El Confidencial, amb anterioritat al dinar familiar. Un periodista tan ben informat sobre el que passa a la Casa Reial com José Antonio Zarzalejos ha explicat avui que a la Zarzuela es considera una "enorme equivocació" el desenvolupament de la visita de l'emèrit a l'estat espanyol. De fet, quan es va fer públic que el pare del rei tornaria, ja es va especificar que es tractaria d'un retorn breu, ja que l'estada a Abu Dhabi seria permanent, i que les seves visites a Espanya es farien sempre en un marc "privat" i amb discreció. Tot el contrari del que ha passat.

La Fiscalia va aplanar el camí al retorn quan va decidir, el març passat, tancar totes les investigacions contra l'exrei. Les irregularitats fiscals que es van detectar es van produir quan Joan Carles I era rei i, per tant, inviolable. O bé havien prescrit. Felip VI ja va voler distanciar-se del pare quan va renunciar a la seva herència i li va retirar l'assignació que li corresponia, en un intent de desvincular-se dels escàndols de corrupció de l'emèrit. 
Però un cert pacte no escrit amb l'emèrit requeria aquests gestos i sensibilitat. No només no s'han produït, sinó que ha estat tot el contrari. En aquests moments de la seva vida, Joan Carles de Borbó no sembla disposat ni tan sols a una disculpa teatral forçada del tipus "m'he equivocat, ho sento molt, no tornarà a passar" que va pronunciar després de la caiguda de Botswana.

L'escenografia del retorn ha estat un símbol del que la Moncloa no volia. La visita a la Zarzuela ha semblat més la coartada d'unes regates que a l'inrevés. La imatge d'un Joan Carles I entre amics rics a Sanxenxo, el seu posat satisfet entre esportistes d'elit, cognoms de tuf franquista i polítics qüestionats han estripat el full de ruta de Pedro Sánchez per a aquesta visita.

Des de la vigília de l'arribada de l'emèrit, la Moncloa ha insistit en la necessitat de les "explicacions". Ho va exigir la vicepresidenta Nadia Calviño, dijous passat, qui es va referir a les informacions "inquietants" sobre les actuacions emèrites. La portaveu, Isabel Rodríguez, va tornar-hi i aquest dilluns ja ha conclòs que Joan Carles de Borbó "ha perdut una oportunitat". El to de la Moncloa ha anat pujant a mesura que passaven els dies de regata, i ho feia encara més la dels ministres de Podem. Si Yolanda Díaz, la setmana passada, reclamava al retornat "rendir comptes", el ministre Alberto Garzón ja el definia com a "delinqüent".

La Zarzuela, previsora, va fixar un perfil baix a la retrobada familiar a palau. No estava a l'agenda de la Casa Reial, amb l'argument que es tractava d'una reunió familiar, no pas institucional. Tampoc es van donar detalls de quins membres de la família hi serien presents. La princesa d'Astúries és a Gal·les. La reina Sofia, que es trobava a Miami, ha estat present, com també la reina Leticia.  

Joan Carles de Borbó tornarà a Abu Dhabi com si aquí no hagués passat res. Però s'ha convertit en un fort element de desgast per a la monarquia en la persona del seu fill. Alliberat de l'ombra de la fiscalia, l'emèrit se sent lliure per fer el que consideri i no sembla disposat a deixar-se condicionar. Això no obstant, el seu previsible retorn per assistir a noves regates el pot acabar convertint en un destorb per a la Corona que durant prop de 40 anys va representar. Un recordatori d'anys de vi i roses, d'excessos i corrupcions. El seu amic i amfitrió a Sanxenxo, Pedro Campos Calvo-Sotelo, ja ha deixat clar que l'emèrit vol tornar aviat. Entre el 10 i el 14 de juny torna a haver-hi regates.