Mariano Rajoy ha assegurat aquest divendres que ara no és l'hora d'entrar en "debats estèrils" sobre si cal recórrer abans o després que es debati i que s'aprovi la declaració d'inici del procés constituent que han presentat Junts pel Sí i la CUP al Parlament. Després de reunir-se amb els líders del PSOE, de Ciutadans, del PP i de Podem, el president espanyol ha assegurat que l'Estat té els "instruments" per afrontar el que considera un "desafiament" i un "repte que compromet tots els demòcrates". Rajoy ha agraït la "predisposició" dels seus interlocutors però ha admès que, amb el missatge emès després de la trobada, Pablo Iglesias i el seu partit queden fora de la unitat d'acció per respondre a l'independentisme català.
Al llarg de la seva compareixença, que ha estat breu però ha admès cinc preguntes, més del que es podia esperar veient la poca voluntat d'entrar en disquisicions sobre el grau d'unitat per part dels diversos partits amb qui ha mantingut converses, Mariano Rajoy ha insistit en el que, des del seu punt de vista, uneix a la "majoria" dels partits amb qui ha parlat. "Tots estem d'acord en el fonamental: en la unitat d'Espanya, en la sobirania nacional, en què tots estem sotmesos a les lleis sense excepció, i en la igualtat de drets i deures dels espanyols", ha sentenciat Rajoy.
Preguntat sobre si la roda de converses són l'inici d'un pacte d'estat, Mariano Rajoy ha assegurat que l'objectiu principal és estar d'acord en els principis bàsics i en no obrir determinats debats sobre si s'ha de respondre a la proposta de resolució independentista abans que es debati o després. "Confiem en els serveis de l'Estat", ha demanat el dirigent popular instants després d'assegurar que Espanya té "mecanismes sobrats per fer front amb exit a aquesta situació".
L'article 155, de moment a la recàmera
Tot i la contundència que ha volgut exhibir Rajoy, ha intentat rebaixar la confrontació en lloc d'atiar el foc quan se li ha plantejat la possibilitat d'aplicar l'article 155 de la Constitució, el que permet suspendre l'autonomia. "No avançarem esdeveniments", ha descrit el president espanyol, tot insistint en els "mecanismes" que té l'Estat per respondre a un "disbarat com el que alguns estan tramant".
Mariano Rajoy ha volgut revestir les seves paraules de sentit institucional, però és impossible desvincular els missatges que tant ell com la resta d'interlocutors han donat de la campanya electoral en què els partits espanyols estan immersos. Segurament, aquest és el motiu pel qual ha descartat signar el "pacte per Espanya" que li havia plantejat el president de Ciutadans, Albert Rivera. "No li demano un paper a ningú", ha respost de forma un punt irada. També ha assegurat que s'ha sentit bé "amb tothom", davant la pregunta de si s'ha vist més a prop de Rivera o del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.
Els contactes que manté el president espanyol, tal com ell mateix ha confirmat, seguiran la setmana que ve amb el líder d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, i també amb el president del comitè de govern d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida. Però amb qui és difícil, pel que ha assenyalat, de reunir-se és amb Convergència Democràtica. Abans, ha assenyalat Rajoy, haurien de retirar la proposta de resolució presentada al Parlament.
Rajoy descarta recórrer la declaració independentista abans que es debati
El president espanyol admet que Podem queda fora de la unitat per fer front al text de Junts pel Sí i la CUP | Qualifica de "desafiament" la proposta de resolució presentada al Parlament | No veu necessari signar un "pacte per Espanya" tal com li proposava Rivera
Ara a portada
Publicat el 30 d’octubre de 2015 a les 19:20
Et pot interessar
-
Política La defensa de la llengua es fa un lloc per Sant Jordi
-
Política Centenars de persones es manifesten al centre de Barcelona en defensa del català: «La nostra llengua no es toca»
-
Política Sant Jordi per la Llengua crida a reactivar el carrer davant la «situació d’emergència lingüística»
-
Política Rodoreda, Candel i un autògraf per salvar l'Espanyol: el primer Sant Jordi del president Illa