La caiguda dels «borrasistes» retrata els equilibris interns a Junts

L'adeu de Jaume Alonso-Cuevillas, la imminència de la resolució sobre el cas Madaula i la presència de Casol al grup mixt, sumades al pes dels afins a Turull a territori, evidencien la pèrdua de pes de Borràs dins del partit

Jordi Turull, Josep Rull i Laura Borràs, durant l'ofrena floral anual a la tomba de l'expresident  Francesc Macià
Jordi Turull, Josep Rull i Laura Borràs, durant l'ofrena floral anual a la tomba de l'expresident Francesc Macià | Europa Press
04 de març de 2024, 06:00
Actualitzat: 9:58h
Hi ha somriures que delaten més que hores de conversa. El 4 de juny del 2022, a Argelers, dos alts càrrecs del Govern -en aquell moment Junts encara no havia decidit abandonar l'executiu- mostraven un entusiasme poc mesurat quan es constatava que, en les votacions de la nova direcció, alguns dels noms proposats per Laura Borràsquedaven relegats en el nombre de suports. La presidenta del partit, de fet, va obtenir menys suports que Anna Erra, vicepresidenta de la formació i que finalment la va rellevar al capdavant del Parlament. Aquells somriures de l'ala més pragmàtica de Junts obeïen al fet que, en amplis sectors de la formació, s'interpretava el tàndem format per Borràs i Jordi Turull, el secretari general, com una oportunitat per fer bascular el partit de Carles Puigdemont cap a un cert aroma convergent.

Amb el pas dels mesos, tot i la sortida traumàtica del Govern -no només pels càrrecs perduts, sinó també per les ferides internes que va deixar-, s'ha anat imposant un cert "ordre" -la paraula circula amb força en cercles del partit- a tots nivells. El silenci durant la negociació amb Pedro Sánchez, el lideratge quasi únic de Puigdemont i la recuperació d'un marc ideològic entre liberal i conservador -cap proposta ha brillat més que la d'eliminar l'impost de successions, feta en el marc dels pressupostos catalans- són els símptomes del canvi. I, en aquest gir, Borràs ha anat fent passos enrere en influència interna. "Es nota molt no només des de la condemna, sinó des que va plegar com a presidenta del Parlament", resumeix un alt dirigent consultat per Nació.

L'adeu de Jaume Alonso-Cuevillas com a diputat -en la carta als companys va definir la situació com a "insostenible" per la combinació de la seva activitat professional amb la cambra catalana, però ja feia mesos que s'havia anat distanciant del grup- és l'últim episodi de la pèrdua de poder del sector afí a Borràs. El relleu de Cuevillas al Parlament serà Elena Fort, portaveu del Barça i membre de la junta directiva de Joan Laporta. Si no hagués agafat ella l'acta, qui hauria entrat és David Torrents, el secretari d'organització de Junts, càrrec que ocupa a proposta de la presidenta del partit. En un primer moment va quedar fora de l'executiva pel rebuig de la militància -el sector pragmàtic el va castigar-, però finalment hi va entrar. No sense veure com, en una consulta feta a mida, un 38% dels afiliats van posicionar-s'hi en contra.