La CUP perd sis dels seus deu escons i la via unilateral queda tocada

Els cupaires es queden amb només quatre diputats al Parlament, i no aconsegueixen representació a Lleida i Tarragona

Publicat el 21 de desembre de 2017 a les 22:30
La CUP ha viscut, aquest 21 de desembre, un bany de realitat o una bona galleda d'aigua freda. Si bé les enquestes pronosticaven uns bons resultats dels partits unionistes, ni tan sols els cupaires, una de les candidatures més idealistes, podien imaginar-se la davallada que finalment han patit. Dels 10 parlamentaris que van aconseguir el 2015, el partit de l'esquerra independentista n'ha perdut sis, quedant-se només amb quatre, tres dels quals a la demarcació de Barcelona i un de Girona. 

Uns resultats demolidors pels anticapitalistes, que perden la representativitat a Lleida i Tarragona, i que signifiquen deixar tocada de mort la via unilateral. 

"La CUP ha quedat lluny del que eren els seus objectius polítics i electorals", ha assumit el líder cupaire i número 1 per Barcelona, Carles Riera. No obstant això, ha continuat, els independentistes han "contribuït humilment i modestament" a assolir una de les victòries d'aquest Parlament, que és una majoria republicana que planta cara "al cop d'estat del 155". De fet, aquesta és una de les visions positives que l'esquerra independentista veu dels resultats d'aquestes eleccions. "Hem derrotat el 155 perquè aquí no només hi sumem els vots de Junts per Catalunya i ERC, sinó també dels "comuns"", ha declarat, i el 155 ha quedat "electoralment i clarament derrotat".
 

Carles Riera, a la roda de premsa per valorar els resultats electorals. Foto: ACN


Construcció de la República

Segons Riera, aquest és el missatge polític que s'ha d'enviar a l'estat espanyol, però també a nivell internacional, sense renunciar a la via unilateral. Un missatge que haurà d'anar acompanyat de la determinació que, el 22 de desembre, es comenci a construir República, i que aquesta es desenvolupi amb un "model de canvi social i econòmic". Per això, la CUP ha mantingut la proposta de formar govern i tirar endavant la proposta independentista. 

Ara, ha assumit, als anticapitalistes els queda "molt per fer", però ha assegurat que ho continuaran fent, com sempre, des del Parlament, pobles i ciutats, però també des dels carrer. Els resultats, ha indicat, estan "força lluny" de les expectatives, però també ha recordat que els vots de la CUP han anat a parar "a altres forces polítiques, segurament a ERC". "Farem valdre aquests quatre escons", ha declarat Riera entre crits d'independència. I ha continuat: "Estem molt orgullosos dels resultats electorals, d'aquests quatre escons i no us fallarem". 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WuA0EDzafIA[/youtube]
Campanya "anòmala"

La CUP va aconseguir, en les eleccions del 27 de setembre del 2015, deu escons al Parlament. Un salt quantitatiu important, que fins i tot va sorprendre els mateixos anticapitalistes, després dels tres amb què van debutar a la cambra catalana durant la legislatura anterior. Al llarg d'aquesta campanya, l'esquerra independentista ha denunciat en diverses ocasions que es tractava d'unes eleccions "il·legítimes" ja que havien estat convocades per l'Estat, arran de l'aplicació del 155 i amb membres del Govern a l'exili i a la presó. No obstant això, també consideraven que eren els únics que podien tornar a pressionar perquè els partits independentistes majoritaris, Junts per Catalunya i ERC, es determinessin a tirar endavant la República d'una manera ferma i unilateral, ja que aquesta havia estat la voluntat popular sorgida del referèndum de l'1 d'octubre.

Durant els últims 15 dies, la CUP ha vehiculat un discurs contundent de "República o República", però també de mà estesa, interpretant que el seu paper podria ser clau per aconseguir la majoria independentista clara. En aquest cas, però, els anticapitalistes han precisat que estaran al costat del bloc sobiranista, si el govern que sorgeixi de les urnes té una voluntat clara i "desobedient" de legislar "republicanament", sense tornar al processisme i postures de bilateralitat i diàleg amb l'estat espanyol. La situació, però, canvia aquest paper de força que esperen tenir. 
  Nit industrial i lenta

La nit electoral a la Nau Bostik de Barcelona ha estat freda i tensa. Cares llargues i l'assumpció d'una derrota que, més enllà del partidisme, ha estat per blocs. Els cupaires s'han tensionat quan Ciutadans liderava les enquestes i, de la mateixa manera, els independentistes han celebrat -malgrat les distàncies- l'augment dels partits de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, en detriment de la candidatura d'Inés Arrimadas. Aquest 21 de desembre, la interpretació ha estat, per a la CUP, la d'una victòria conjunta, però també d'una derrota global. De si l'1 d'octubre es legitimava i prenia força, o de si guanyaven unes eleccions precedides per una campanya "absolutament fora del normal", així com "desigual i injusta" des del primer moment.

I durant un recompte que s'ha fet llarg i dispers, preguntes i preocupació. La grisor de l'edifici industrial de la Sagrera s'ha sumat a les cares llargues i un punt serioses durant tota la nit, sense que exdiputats i candidats s'hagin deixat veure pel recinte, fins que els resultats han estat determinants. Aquesta indecisió és el que ha portat els cupaires a no voler comparèixer, i només fer-ho una sola vegada i no dues com tenien previst, fins que no s'han conegut els resultats globals, sobre els quals no ha quedat més remei que assumir un nou escenari, en aques cas, menys favorable pels anticapitalistes.