La direcció de Podem es desmarca de la construcció del partit dels «comuns»

La formació d'Albano Dante Fachin sotmetrà a votació de les bases la decisió final, però la cúpula avisa que farà campanya pel "no" si els "comuns" no accepten les seves condicions

Noe Bail, a l'esquerra,  i Ruth Moreta, durant la roda de premsa
Noe Bail, a l'esquerra, i Ruth Moreta, durant la roda de premsa | Sara González
06 de març del 2017
Actualitzat a les 17:14h
"No es donen les condicions perquè Podem continuï participant en la construcció del nou subjecte polític". Així ha anunciat la formació liderada per Albano Dante Fachin que es planta i que, per ara, no pensa formar part del nou partit que abanderen Xavier Domènech i Ada Colau si no s'accepten les condicions que estan posant sobre la taula. A partir de dimecres, Podem deixarà en mans de les bases de Podem la decisió sobre si participen o no en la fundació de la nova formació dels "comuns", però la direcció ja ha deixat clar que, si res canvia, faran campanya pel no.

Fachin ha decidit no ser ell qui anunciï aquest punt d'inflexió en la construcció del nou partit i l'ha deixat en mans de la secretària d'Organització, Ruth Moreta, i de la secretària de feminismes i de coordinació interna, Noe Bail, que han estat les encarregades de fer la roda de premsa. Abans del 20 de març, han explicat, les bases hauran dit la seva, tot i que no han determinat com ho faran i si es celebrarà o no una consulta interna. 

El que realment vol Podem és que els seus 52.000 inscrits puguin participar en la tria del nom, la direcció i l'ideari del nou partit de forma automàtica. És una manera d'assegurar-se pes en la nova militància que s'haurà de crear a partir del naixement del nou partit. Per ara, està previst que votin les persones que estan registrades a la plataforma "Un país en comú" i no el cens de militants que tenen cadascun dels actors que confluiran.


Qüestions "clau" per a Podem

Bail i Moreta han celebrat que, per ara, s'hagi acceptat que la tria dels membres de la direcció es faci a través de llistes obertes i no tancades com inicialment, asseguren, volien Barcelona en Comú, ICV i EUiA. També que es faci de forma telemàtica enlloc de presencial. Malgrat tot, insisteixen que no posar "límits" a la participació i no presentar una llista de "quotes" de partit -com consideren que és la llista de "consens" de Domènech- "són qüestions clau" per a Podem.

Podem també lamenta que els "comuns"no hagin acceptat el codi ètic que defensen. "Limitació de càrrecs públics, limitació salarial, renúncia dels càrrecs públics en cas d’imputació o condemna, o el 60% de representació femenina en tots els càrrecs de l’organització", són alguns dels punts del codi ètic que han destacat les dues dirigents de la direcció. 

ICV llança una advertència

El coordinador nacional d'ICV, David Cid, ha descartat valorar la proposta de Podem per a la direcció del nou partit dels "comuns" i ha demanat fundar-la amb "cooperació i no competició". "Ens trobem en un moment fundacional i, per tant, és molt important que tinguem una dinàmica de treball compartida", ha exposat en roda de premsa després que la formació morada rebutgés la proposta de llista de Domènech en considerar que cerca quotes de partit.