El campus de la FAES ha escenificat, aquests dies, l'immobilisme absolut de l'estat a només quatre mesos de la consulta del 9 de novembre. El no a tot ha estat clar i inequívoc, fins el punt que, per tal de ressaltar la negativa, han rescatat un dels magistrats del Tribunal Constitucional d'aquells que se'n van anar als toros per rumiar-se per on es passarien la voluntat del poble català. Espanya no farà cap concessió perquè deixaria de ser Espanya. I, per remarcar-ho, Mariano Rajoy ha exhibit el suport total que ha rebut del PSOE i li ha demanat al pròxim secretari general que sigui tan fidel a la posició de la FAES com ho ha estat Rubalcaba. No hi haurà problema.
Així les coses, la paradoxa és que ha quedat fixada una coincidència explícita entre l'estratègia de l'estat i la del sobiranisme català. Madrid juga al tot o res amb la convicció que l'estat és invencible i que, des de la seva condició, trobarà aliats suficients per impedir el reconeixement d'un hipotètic estat català. De l'altre cantó, el catalanisme polític, ja totalment sobiranitzat, ha arribat a la convicció que el tancament total de l'estat és, justament, la raó que li proporcionarà la via de legitimació necessària per emancipar-se nacionalment.
Però la qüestió de fons és quant de temps pot resistir un estat, amb una majoria democràticament comprobable en contra, en un territori perfectament caracteritzat com a nacionalment distint. Fins quan podran viure en la ficció que negar equival a guanyar? Setmanes? Mesos? Potser un o dos anys? Londres té una clara oportunitat de guanyar; Madrid, no.
ARA A PORTADA
Publicat el 06 de juliol de 2014 a les 21:59
Et pot interessar
-
Política Elisenda Alamany presenta candidatura per liderar ERC a les municipals del 2027
-
Política El PP celebra el nou ajornament en l’oficialitat del català: «Europa no paga xantatges»
-
Política Collboni envia una carta a 31 alcaldes europeus per demanar-los el suport amb l'oficialitat del català a la UE
-
Política Espanya persisteix per fer caure el mur contra l'oficialitat del català a Europa
-
Política El Parlament denuncia la desinversió de l'Estat en infraestructures i els socis d'Illa critiquen l'ampliació del Prat
-
Política La progressista Ana Ferrer s'aparta de la cursa per la presidència de la sala penal del Suprem i deixa via lliure al candidat conservador