La democràcia va néixer a Atenes i la socialdemocràcia hi ha mort. Els electors grecs s'han oblidat definitivament del Pasok i han triat entre els conservadors tradicionals i l'esquerra que vol transformar el sistema, les dues opcions polítiques realment existents. El fet és que la socialdemocràcia ha desaparegut perquè era una closca buida, poc més que una excusa per mantenir una estructura partidista i incompetent que parasitava una quota a les administracions.
Aquesta és la primera lliçó que arriba de l'altra banda del Mediterrani. Sense diner públic per repartir, sense favors ni clientelisme, l'esquerra incrustada en el poder desapareix de cop, en una sola nit electoral. La dreta, per contra, resisteix perquè representa els interessos de la franja social més ben adaptada al sistema.
Ara comença el festival grec a Europa. Veurem si Syriza és capaç de vorejar l'abisme sense estimbar-s'hi i si la Troika considera que negociar amb el nou govern grec és un mal menor o, per contra, un precedent massa perillós que cal combatre a fons. Potser la rebel·lió grega serà esclafada, ho veurem aviat. Però queda clar que, d'entrada, avui hi ha una mica més de democràcia dins d'aquest vell continent.
La guerra de Troika
Ara a portada
Publicat el 25 de gener de 2015 a les 22:35
Et pot interessar
-
Política La Fiscalia Superior de Catalunya diu que ha actuat «raonablement ràpid» en les peticions d'amnistia a independentistes
-
Política Foment carrega contra Illa per pactar amb la CUP un «atemptat» contra la propietat privada
-
Política La defensa de la llengua es fa un lloc per Sant Jordi
-
Política Centenars de persones es manifesten al centre de Barcelona en defensa del català: «La nostra llengua no es toca»