
Parlamentaris aplaudint l'aprovació de la Llei contra la LGTBIfòbia i els seus impulsors Foto: ACN
El passat octubre es va aprovar al Parlament de Catalunya la Llei 11/2014, popularment coneguda com la llei contra la LGTBIfòbia. Aquesta normativa va ser impulsada per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals. Vuit mesos després que fos promulgada, les diferents associacions segueixen lluitant perquè s’implementi en tots els seus camps d’actuació.
Així ho han reivindicat aquest cap de setmana les dues manifestacions paral·leles que han tingut lloc a Barcelona, organitzades per la Comissió Unitària 28-J i la Pride, que han focalitzat les seves denúncies en les discriminacions que pateixen les dones lesbianes i bisexuals per accedir als tractaments de reproducció assistida, i en el "bullying" envers el col·lectiu.
54 denúncies post aprovació de la llei
I a les seves reivindicacions no els manca fonament. Al llarg d'aquests vuit mesos l’Observatori contra la Homofòbia ha tramitat 54 denúncies, la majoria d'elles emeses per homes gais, però que també inclouen agressions contra lesbianes, transexuals i contra el col·lectiu en termes generals.
Un dels casos més punyents és el de J.G.G., una noia lesbiana que va patir les burles i l’agressió física per part d’un conegut. L’home la va increpar dient-li que el seu aspecte era antinatural, que era “un bitxo estrany” i li va propinar una pallissa que la va portar a ingressar a l’Hospital Clínic de Barcelona. Malgrat que tenia por i encara la té, la seva valentia, l’assessorament psicològic i el treball conjunt de l’Observatori i el Servei d’Atenció a la víctima, van ajudar-la a donar el pas i denunciar l’agressor.
“Agraeixo tota la seva ajuda”, diu J.G.G., “van fer que tornés a tenir confiança en mi mateixa quan l’havia perdut”. A dia d’avui, la causa es troba al Jutjat d’Instància Número 31 de Barcelona. J.G.G., ha permès que Nació Digital reculli el seu testimoni “perquè vull que la gent sàpiga que això segueix passant, perquè prengui consciència i perquè ningú torni a viure una situació així”.
Malauradament aquesta no és una realitat aïllada. D'entre les 54 denúncies que recull l'Observatori contra l'Homofòbia també s'hi troba, per exemple, la que demana la retirada immediata d'un joc online que consisteix en "matar gais". Aquest cas ha estat acceptat per la Fiscalia i judicialitzat per la via penal en base a l'article 510 del Codi Penal, que preveu sancions contra els qui fomentin l'odi o la discriminació envers un grup o un individu.
Assignatures pendents
Francesc Jaurena, advocat i un dels redactors de la normativa, considera que "no s'ha desenvolupat tota la seva eficàcia potencial", perquè hi ha hagut tot un seguit d'incompliments.
Entre d'altres, tant ell com el president de l'Observatori contra l'Homofòbia, Eugeni Rodríguez, coincideixen en denunciar el fet que no s'hagi creat un òrgan coordinador de les polítiques antidiscriminatòries, encarregat de desenvolupar un servei integral a favor de les persones LGTBI. Segons disposa la llei, aquesta eina s'hauria d'haver impulsat el passat mes de març.
D'altra banda, el Govern tenia vuit mesos des de l'aprovació de la normativa per presentar una llei antidiscriminatòria genèrica, és a dir, que no només incumbís al col·lectiu, però el dia 17 de juny "aquest termini es va esvair", lamenta Jaurena.
"Caldria preguntar-se, també, si la Generalitat pot assegurar que tots els centres escolars saben d'aquesta llei i de les seves implicacions", es qüestiona Rodríguez, "i això és també extensible al camp de la salut, les universitats i els Ajuntaments".
En aquest sentit, a principis de mes la Generalitat va iniciar una campanya de difusió de la llei amb l'objectiu de donar-la a conèixer. Un primer pas per fer efectiva la seva implementació, però queda encara un llarg camí per recórrer.