La jutge degana nega una adjudicació a dit de la causa de l'1-O i l'atribueix a «l'atzar pur»

Mercè Caso assegura que la tasca de Juan Antonio Ramírez com a titular del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona va ser "objectiva i professional"

La jutge degana de Barcelona, Mercè Caso.
La jutge degana de Barcelona, Mercè Caso. | ACN
08 de gener del 2019
Actualitzat a les 11:30h
La jutge degana de Barcelona, Mercè Caso, ha defensat rotundament que l'adjudicació de la causa de l'1-O al jutjat d'instrucció 13 no va ser "a dit", sinó que va ser fruit de "l'atzar pur". Ho ha assegurat en una entrevista al programa Els Matins de TV3, després que la defensa de quatre ex alts càrrecs de l'anterior Govern hagi presentat un recurs per presumpta vulneració del sistema de repartiment. 

Segons l'advocat al·legant, el jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer -llavors, titular del jutjat- va acabar assumint la causa de forma irregular, ja que la normativa de repartiment impossibilitava que cap dels jutjats de guàrdia que hi havia quan es va interposar la denuncia originària de la causa contra Santiago Vidal l'acabés assumint. La jutge degana de Barcelona, però, ha assegurat que, segons la nova normativa del 2014, això ja no era així, i que els 33 jutjats de Barcelona -sense discriminacions- podien ser susceptibles de rebre la causa. 

"Estic molt contenta d'aclarir un error importantíssim en el plantejament", ha declarat Caso. Ja que, si bé el 2010 existia una normativa que impedia que el jutjat de guàrdia i el següent poguessin assumir els casos on s'havia interposat la denúncia, el 2014 es va aprovar en sala de govern una nova normativa que canviava les regles: "Des del 2014, el jutjat de guàrdia d'incidència que rep la denúncia, l'envia al Deganat i es fa un repartiment aleatori". 

De fet, ha precisat Caso, "l'assumpte entra a la màquina, que fa un repartiment que és absolutament no manipulable". Es tracta, ha dit, d'una espècie de "bombo" on hi ha els 33 jutjats d'instrucció de Barcelona sense exclusió. El repartiment que es farà posteriorment tindrà dos principis, el de ser equilibrat i el de ser aleatori. Per tant, ha determinat, s'assegura que "des de fora no es pugui tirar ni descartar un determinat jutge" i "es garanteixi la netedat absoluta". 

Reivindicar la tasca de Ramírez Sunyer

La jutge degana també ha remarcat que hi ha "moltíssimes" denúncies presentades en diferents jutjats d'instrucció i de guàrdia relacionades amb el procés de l'1-O. I que, en el cas concret del 13, la tasca que va realitzar Ramírez Sunyer va ser "absolutament objectiva, professional i en absolut mediatitzada". 

"I ara que el nostre company no està amb nosaltres, vull reivindicar des d'aquí la seva manera de fer", ha declarat, al temps que ha demanat que no es "faci llenya" d'això. Ramírez Sunyer va morir el passat mes de novembre. 

Caso ha afirmat que, a partir d'ara, les defenses tenen el "dret legítim de buscar un camí", mentre que per la seva part la judicatura resoldrà el recurs "de manera prou entenedora perquè no quedin dubtes del que ha passat". I ha afegit que, si les defenses volen tornar-ho a plantejar en altres tribunals "també serà molt legítim".

Nul·litat de la causa

En l'escrit, la defensa dels imputats demana la nul·litat de la causa en concloure que hi va haver una "vulneració flagrant" de les normes de repartiment per tal d'adjudicar el cas de forma "irregular" a Ramírez Sunyer, a causa del seu "biaix ideològic" i a la seva "obsessió amb la situació de Catalunya i Espanya".

En cas que ara s'accepti la denuncia, tota la instrucció del jutjat d'instrucció 13 seria declarada nul·la i s'hauria d'atribuir a un altre jutge que hauria de començar des del principi. A més, ni el Tribunal Suprem ni l'Audiència Nacional podrien utilitzar tota la investigació que ha fet fins ara el jutjat 13. 

Qui també ha opinat sobre el cas és el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, creu que hi ha la "sospita fonamentada" que la causa de l'1-O es va adjudicar "a dit".