La Llei del canvi climàtic, Catalunya Sí que es Pot i les altres notícies destacades del dia (26/1/2016)

Publicat el 26 de gener de 2016 a les 20:48

Neus Munté i Josep Rull. Foto: Pere Gendrau

Un Audi A8 pot arribar a pagar 84 euros l'any amb la nova llei de canvi climàtic. El Govern de la Generalitat ha presentat aquest dimarts el primer projecte de llei de la presidència de Carles Puigdemont. Una de les novetats destacables de la Llei de canvi climàtic és que incorpora l'impost sobre les emissions de CO2 en turismes o furgonetes. Per posar un exemple, un Audi A8, un cotxe de gamma alta que emet 235 grams de diòxid de carboni, haurà de pagar 84 euros cada any. En un mateix model de vehicle, es pagarà més o menys en funció de les seves emissions. En aquest mateix cas, el de l'A8, també hi ha una versió que haurà d'abonar 15,5 euros anuals perquè contamina menys, en funció de la seva potència. Per posar altres exemples, un Seat Ibiza de 105 cavalls no haurà de pagar res, i un Ford Mondeo de gamma mitja, de 180 cavalls, amb una emissió de 125 grams, haurà de pagar 2,75 euros l'any.

Catalunya Sí que es Pot, en perill de trencar-se. El grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot està en risc de trencament. Podem, segons publica el diari Ara, ha fet un ultimàtum a ICV per tal d'equilibrar la visibilitat de les dues principals formacions de la coalició d'esquerres. En un document enviat a les bases assenyalen que s'ha d'equiparar el pes mediàtic i d'acció parlamentària del portaveu –Joan Coscubiela (ICV)- i del portaveu adjunt –Albano Dante Fachin (Podem)-.

La nova composició del Congrés espanyol envia Podem i ERC al «galliner». L'hemicicle del Congrés dels Diputats ha canviat la seva fisonomia. No és estrany tenint en compte la fi del bipartidisme a l'estat espanyol. Però, a més de la diversitat de colors, la nova composició també trenca algunes regles que s'havien respectat fins ara, com per exemple donar visibilitat als grups en funció de la seva grandària. El primer dany col·lateral de la composició aprovada aquest dimarts per la mesa de la cambra baixa, fruit d'un acord entre el PP i Ciutadans, és que la seixantena de diputats de Podem s'ubicaran a partir de la cinquena fila i la majoria quedaran al darrere de tot de la meitat esquerra de l'hemicicle, el que popularment es coneix com el "galliner". L'altre damnificat és ERC, que queda a la penúltima fila. 

Detingut l'expresident de la Diputació de València en una operació anticorrupció. La Guàrdia Civil ha detingut aquest matí Alfonso Rus, expresident de la Diputació de València, expresident provincial del PP i exalcalde de Xàtiva. La detenció forma part d'una operació anticorrupció centrada en ajuntaments de la demarcació de València governats pel PP així com la mateixa administració provincial. En total, hi ha 24 detinguts, cinc persones més que hauran de declarar com a investigades i 33 registres.

Ballesteros deriva la responsabilitat del cas Inipro en els tècnics de serveis socials. Acompanyat de bona part del seu equip de govern, l'alcalde de Tarragona Josep Fèlix Ballesteros ha declarat aquest matí al jutjat d'instrucció número 1 per la seva presumpta implicació en el cas Inipro, després d'haver signat vint-i-una factures amb fins a set advertiments d'il·legalitat, entre els anys 2010 i 2012. A la sortida, Ballesteros s'ha mostrat tranquil i ha assegurat que "ha quedat acreditar que els decrets s'havien de dictar"» i espera d'una banda la seva desimputació i que s'"esclareixi la veritat". A l'altre extrem, l'acusació particular encarnada en aquest cas per la CUP a través del seu advocat Carles Perdiguero ha destacat que l'alcalde durant la vista "no ha assumit la seva responsabilitat i l'ha derivat als tècnics de l'Institut Municipal de Serveis Socials, que segons ell eren els qui li deien que tot estava bé".