La Moncloa aparca la reforma de la sedició

El pla normatiu de 2021 del govern espanyol deixa fora el compromís de modificar el codi penal, que Unides Podem aspira a situar en l'agenda de la taula de diàleg

Pedro Sánchez en una roda de premsa
Pedro Sánchez en una roda de premsa | Europa Press
31 d'agost de 2021, 14:25
Actualitzat: 20:23h
No hi haurà reforma de la sedició, almenys aquest any. El govern espanyol ha descartat abordar abans d'acabar el 2021 la modificació del codi penal, segons es desprèn del pla normatiu. La reforma d'aquesta llei, i concretament dels delictes de sedició i rebel·lió per adequar-los a la legislació europea, és un dels compromisos del PSOE i es va presentar ja fa uns mesos com una de les vies per facilitar l'excarceració dels presos polítics -ara en llibertat gràcies als indults- i també de cara a aconseguir l'extradició dels exiliats. La reforma s'havia de fer abans d'acabar l'any 2020, però un any més queda aparcada per prioritzar, diu la Moncloa, l'agenda social.

La reforma de la sedició ha estat una de les grans apostes dels comuns, verbalitzada especialment per Jaume Asens, que sosté que serviria per als presos -aquesta carpeta ja ha estat resolta- i també per facilitar una sortida per a Carles Puigdemont i la resta de dirigents independentistes exiliats. Asens, de fet, ha indicat que la portaran igualment a la taula de diàleg. Alhora, la reforma serviria també per adequar el codi penal espanyol als estàndards europeus. La lluita a l'exili ha evidenciat que són diversos els països que no entenen el delicte de sedició d'Espanya. Al juny, el Consell d'Europa també va demanar a Espanya modificar aquest tipus delictiu i cessar en la repressió de l'independentisme.

El PSOE, però, no té pressa i ajorna el debat fins l'any vinent. Fa uns mesos va transcendir que el govern espanyol tenia la intenció de rebaixar les penes associades al delicte o incloure-hi el requisit de violència, però res d'això no s'ha concretat. El moviment, de fet, es va interpretar com un argument més per justificar els indults als presos polítics. El delicte de sedició -juntament al de malversació- va ser el que va servir per condemnar els líders de l'1-O en la sentència del procés que va dictar l'octubre de 2019 el Tribunal Suprem. Fa temps que la Moncloa diu que abordarà la reforma del codi penal però cap dels calendaris s'ha complert. 

L'argument ara és que es vol prioritzar l'agenda social en aquest últim trimestre de l'any. Es vol derogar la reforma laboral del PP i resoldre la qüestió de l'habitatge, que evidencia les discrepàncies entre PSOE i Podem pel que fa a la regulació del preu del lloguer. En els últims dies els increments del preu de la llum també han estat sobre la taula de l'executiu.