La presidenta del Parlament proposa suspendre (i revisar) el protocol d'assetjament en ple pols a Junts

El plantejament verbalitzat dimarts a la mesa per Anna Erra, que arriba amb els casos de Madaula i Casol encara oberts, rep l'oposició frontal del PSC, ERC i la CUP

La presidenta del Parlament, Anna Erra, i la secretària de Junts a la mesa, Aurora Madaula.
La presidenta del Parlament, Anna Erra, i la secretària de Junts a la mesa, Aurora Madaula. | David Zorrakino / Europa Press
25 de gener del 2024
Actualitzat a les 18:24h
Enmig de la mala maror interna que viu Junts pels casos d'Aurora Madaula i Cristina Casol, la presidenta del Parlament i dirigent del partit, Anna Erra, va proposar en la reunió de la mesa celebrada aquest dimarts deixar en suspens el protocol per a la prevenció, detecció, abordatge i resolució de situacions d'assetjament del qual disposa la cambra des del 2021, segons ha pogut saber Nació. Tots els partits amb representació a la mesa -PSC, ERC i CUP- es van oposar a la proposta de la presidenta, per la qual cosa es va declinar i ni tan sols es va arribar a votar. 

L'argument d'Erra per proposar aquesta mesura va ser la necessitat de fer modificacions al protocol, que a parer seu conté elements a millorar, segons detallen fonts presents a la cita. La resta de partits es van oposar a la suspensió, però no van tancar la porta a fer canvis en cas que sigui necessari. El moviment es produeix en paral·lel a les denúncies que han presentat les diputades juntaires Casol i Madaula per "assetjament" i "violències silencioses" en contra de membres del seu partit. Totes dues són de l'òrbita de la presidenta de Junts, Laura Borràs, i els casos també contenen elements d'arrelament en les pugnes internes del partit. 

Va ser Casol la primera que va destapar la caixa dels trons interposant una denúncia el 4 de novembre a l'Oficina d'Igualtat de la cambra per un "assetjament per raó de gènere". Dos mesos després, havent delegat la investigació a una empresa externa, el Parlament va arxivar la causa per la manca de "fets provats". Davant d'això, Casol va presentar una queixa a la secretaria general del Parlament, en la qual protestava per la filtració del cas perquè considera que vulnera el principi de confidencialitat. Aquesta queixa a hores d'ara està pendent de resoldre.
 

Erra encarrega un informe jurídic

La denúncia de Casol ha estat la primera que ha rebut aquesta oficina, i la presidenta del Parlament considera que han existit "mancances" en la investigació que han impedit un procés "garantista". Erra, de fet, va explicar a la mesa que cal revisar-lo i incloure noves mesures per garantir la "seguretat jurídica" de les persones implicades. Finalment, va encarregar als serveis de la cambra -amb el vistiplau de la resta de partits- un informe jurídic perquè avaluï el procediment que ha seguit l'Oficina d'Igualtat. També va sol·licitar una recomanació sobre què cal fer mentrestant: mantenir el protocol o deixar-lo en suspens. 

En marxa també hi és el cas Madaula. Es troba de baixa mèdica des que va esclatar la polèmica per la seva denúncia, fet que ha comportat que la investigació interna de la comissió de garanties de Junts es trobi en suspens. En aquest cas, la diputada va denunciar des de l'hemicicle del Parlament, durant el ple de les dones, haver patit "violències silencioses". A partir d'aquí es va iniciar una investigació interna i Madaula també va denunciar el grup de Junts a l'Oficina d'Igualtat del Parlament, com ho va fer Casol, segons ha avançat l'Ara aquest dijous.

ERC i la CUP, a la mesa

Com van afrontar la resta de partits la proposta d'Erra a la mesa? Des d'ERC van defensar que el protocol no s'hauria d'aturar ni deixar en suspens, i no van tancar la porta a parlar sobre possibles millores sempre que no suposin deixar-lo sense efecte. "Suspendre'l suposaria debilitar una eina pròpia del Parlament per un cas concret d'un grup parlamentari", argumenten. A més, defensen que el protocol ha de ser un "espai segur" per a aquells diputats i diputades que no en tenen a la seva organització política. 

En una línia similar es va posicionar la CUP, que va defensar que deixar-lo en suspens suposaria una "situació d'indefensió" per a víctimes, i també una "inacció del Parlament" incomplint les seves obligacions en aquesta matèria. Els anticapitalistes aposten, en tot cas, pel reforç del protocol i de la seva capacitat de prevenció i abordatge. Des del PSC prefereixen no posicionar-se sobre la qüestió. D'aquesta manera, amb l'oposició de la majoria dels partits de la mesa, la proposta d'Erra ha quedat enterrada. Mentrestant, més d'una vintena de diputats de Junts -una àmplia majoria del grup parlamentari conformat per 32- reclamen que Casol deixi la seva acta de diputada
 

Els comuns exigeixen una mesa ampliada

Per altra banda, els comuns, que no tenen representació a la mesa, han registrat aquest dijous una sol·licitud de convocatòria d'una mesa ampliada per tractar la proposta exposada per la presidenta del Parlament. L'escrit registrat, consultat per Nació, està signat pel portaveu del grup parlamentari, David Cid. Fonts del partit defensen que la presidenta ha de donar explicacions. "No voldríem pensar que està utilitzant el seu rol de presidenta del Parlament en les trifulgues internes del seu partit", afegeixen.
 

Els comuns exigeixen una mesa ampliada per abordar la proposta d’Erra sobre el protocol d’assetjament by naciodigital on Scribd