24
de març
de
2024, 12:35
Actualitzat:
21:31h
- El DAFO del 12‑M: com hi arriben els partits?
- Puigdemont podrà ser candidat i tornar per al ple d'investidura?
- Qui guanya i qui perd amb l'avançament d'eleccions a Catalunya?
- Qui guanyarà les eleccions? Això diuen totes les enquestes per al Parlament
És així que finalment la militància anticapitalista ja decideix des de les 12:00 entre una llista encapçalada per Laia Estrada o una liderada per Laure Vega, segons ha pogut saber Nació. Totes dues són diputades en l'actualitat. El fet que hi hagi dues opcions és un fet inèdit en l'última dècada a la formació anticapitalista. A banda de la cap de llista, la militància també decidirà els quatre noms que ocuparan les primeres posicions al costat d'Estrada o Vega.
El que es vota des d'aquest diumenge és la llista de Barcelona. El cap de llista de Barcelona és, en unes eleccions autònomiques o generals, el que s'entén com el cap de llista de tot Catalunya. La primera llista la lidera Estrada i en aquest cas la número dos és Vega. La segona llista la lidera Vega, però en ella no hi és Estrada. El motiu? Debat intern.
Ha estat principalment una part del nucli de la CUP de Barcelona que no avala que Estrada, tarragonina, estigui a la llista de Barcelona. És per això que hi ha dues opcions, una amb Estrada i una sense. El debat no és, doncs, tan ideològic -de fet totes dues són d'Endavant, corrent majoritari de la CUP- sinó més bé d'equilibris interns.
A la llista 'A', encapçalada per Estada, hi és com a número dos Vega. La segueixen Pilar Castillejo (3), Xavier Pellicer (4), David Caño (5), Mar Ampurdanès (6), Susanna Moreno (7), Martina Marcet (8), Oscar Mendoza (9) i Jordi Estivill (10). La segona llista, la 'B', està encapçalada per Vega, i com a número dos se situa Xavier Pellicer, Pilar Castillejo (3), Mar Ampurdanès (4), David Caño (5), Susanna Moreno (6), Martina Marcet (7), Núria Gibert (8), Oscar Mendoza (9) i Jordi Estivill com a 10.
Qui és qui? Estrada té una llarga trajectòria en la participació de moviments feministes, però també en defensa de la salut pública. De fet, és part del grup de defensa de la sanitat pública de Tarragona, on és nascuda i on va ser regidora. Una de les reivindicacions clau que ha portat aquesta legislatura ha estat en contra del Hard Rock.
Vega, nascuda a Sant Boi de Llobregat, també ha militat en el teixit social del país, especialment en l'entorn feminista i cultural. En aquest sentit, ha format part del Consell Assessor del Govern per implementar la Renda Bàsica Universal, del Centre d’Estudis de la Unitat Popular i dins del és membre de l'actual Secretariat Nacional.
Girona, Tarragona i Lleida
A banda d'això, la militància també haurà de ratificar les llistes de Girona, Tarragona i Lleida. En aquests casos només se n’ha presentat una per província i la votació es farà dilluns. Segons ha pogut saber aquest diari, la llista de Girona l'encapçalen els actuals diputats Dani Cornellà i Montserrat Vinyets. La de Lleida, el portaveu d'Stop Jocs Olímpics d'Hivern i actual regidor de la CUP a la Seu d'Urgell, Bernat Lavaquiol.